Connect with us

Znanost

Evolucija

Raste interes za podatke o zemljopisnoj rasprostranjenosti vrsta

Odvojene vrste koje žive u značajno drugačijem okolišu ne moraju nužno imati i drugu ekološku nišu. Ovo je glavno otkriće studije koja je ispitivala točnost današnjih statističkih testova koji koriste modele grafičke rasprostranjenosti da bi pretpostavili promjene u zahtjevima okoliša.

U novoj studiji koja je objavljena u časopisu Systematic Biology, napravljen je model koji je simulirao rasprostranjenost dvije izmišljene vrste sa identičnim zahtjevima u okolišu, odnosno ekološke niše. Model je testiran kako bi se odredilo hoće li nekoliko metoda kreiranja ekoloških niša točno pretpostaviti dvije identične ekološke vrste. U slučajevima kad su okoliši bili slični ili samo umjereno drugačiji, puno je testova točno pretpostavilo da su zahtjevi za okolišem za dvije vrste identični, ali u slučajevima kad je okoliš bio znatno drugačiji, rezultati su postali pristrani u određivanju sugerirajući da vrste trebaju različite okoliše.

“Ako imate dvije odvojene populacije koje zauzimaju različite okoliše, ova studija pokazuje da će pod nekim uvjetima dati vrlo korisne pretpostavke i snažno sugerirati da je moguće, na primjer, dovesti jednu populaciju u blizinu druge”, kaže autor studije William Godsoe, član postdoktorskog društva na National Institute for Mathematical and Biological Synthesis (NIMBioS), Institutu za matematiku i biologiju pod potporom NSF-a na University of Tennessee u Knoxvilleu.

“Ali činjenica da dvije populacije iste vrste žive u različitom okolišu mogla bi biti beznačajna za pretpostavku i voditi krivim zaključcima. Na primjer, može se dobiti pretpostavka da dvije populacije imaju različite zahtjeve za okolišem, te da zbog toga dovođenje jednu populacije u blizinu druge ne bi funkcioniralo, iako bi u stvarnosti moglo funkcionirati”, kaže Godsoe.

Ova otkrića imaju značajne primjene za razumijevanje veze među zahtjevima za okoliš jedne vrste (niše) i njene zemljopisne rasprostranjenosti. “Očituje se rastući interes za korištenje podataka o zemljopisnoj rasprostranjenosti vrsta. Ova studija razjasnila je uvjete pod kojima ovakvi modeli mogu dovesti do krivih zaključaka te nam to u budućnosti može pomoći da se donesu bolje odluke za upravljanjem vrsta”, objašnjava Godsoe.

Izvor: Nimbios.org

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Evolucija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh