Connect with us

Znanost

Ravna leća daje savršenu sliku

Fizika

Ravna leća daje savršenu sliku

Primijenjeni fizičari na Fakultetu inženjerstva i primijenjenih znanosti na Harvardu stvorili su ultra tanku ravnu leću koja fokusira svjetlo bez prenošenja distorzija konvencionalnih leća.

Sa samo šezdeset nanometara debljine, ravna leća je u osnovi dvodimenzionalna, ali se njezina moć fokusiranja približava krajnjim fizičkim granicama koje postavlja zakon ogiba svjetlosti.

Djelujući na valnim duljinama koje koriste telekomunikacijske tvrtke (tj. na rasponu koji se obično koristi u optičkim komunikacijama), novi uređaj je potpuno skalabilan, od blizu infracrvene do terahercne valne duljine, a jednostavan je za proizvodnju. Rezultati istraživanja objavljeni su u mrežnom časopisu Nano Letters.

“Naša ravna leća otvara novu vrstu tehnologije”, kažu glavni istraživači Federico Capasso, Robert L. Wallace i Vinton Hayes, te Francesco Aieta, apsolvent s talijanskog sveučilišta Università Politecnica delle Marche, kao glavni autor rada. “Predstavljamo novi način izrade leća. Umjesto stvaranja faznih kašnjenja dok se svjetlost širi kroz debljinu materijala, može se stvoriti trenutni fazni pomak nadesno na površini leće. To je iznimno uzbudljivo.”

Capasso i njegovi suradnici stvorili su ravnu leću tako što su kao oplatu postavili vrlo tanki list silicija prekriven slojem zlata debljine jednog nanometra. Poslije toga su skinuli dijelove sloja zlata kako bi dobili niz struktura u obliku slova V, koje su ravnomjerno raspoređene u redovima diljem površine. Kada znanstvenici obasjaju laserom ravne leće, te strukture djeluju kao nanoantene koji obuhvaćaju upadno svjetlo i zadržavaju ga kratko vrijeme na leći prije nego ga opet puste. Ti zastoji, koji su precizno podešeni na površini leće, promijene smjer svjetla na isti način kao što bi radile debele staklene leće, ali uz važnu razliku. Ravna leća eliminira optičke aberacije poput efekta “ribljeg oka” koji proizlazi iz konvencionalnih širokokutnih leća. Ni astigmatizam se ne javlja s ravnim lećama, pa je slika ili signal potpuno točan i ne zahtijeva nikakve složene korektivne tehnike.

Niz nanoantena, nazvanih “metapovršina”, može biti podešen za određene valne dužine svjetlosti jednostavnim mijenjanjem veličine, kuta i razmaka antena.

“U budućnosti ćemo potencijalno moći zamijeniti sve sastavnice u većini optičkih sustava koristeći samo ravne leće”, kaže glavni autor istraživanja Francesco Aieta.

Nastavi čitati
Advertisement

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

4 komentara

4 Comments

 1. Mihovil Menje Jurić

  4 rujna, 2012 kod 3:50 pm

  😀 daa daaa 🙂 svaka čast ponosan san na takve ljude ^^

 2. Marko Jurković

  4 rujna, 2012 kod 3:54 pm

  Svaka cast!

 3. Ivan Brozović

  4 rujna, 2012 kod 7:06 pm

  Kad ce u kakavom dslr-u zavrsit?

 4. Goran

  10 listopada, 2012 kod 11:17 pm

  Nisam shvatio, može li netko izdvojiti ono najvaznije i objasniti kako stvar funkcionira?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Fizika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh