Connect with us

Znanost

Razine ozona naginju višim od preporučenih u ovo doba godine

Klima

Razine ozona naginju višim od preporučenih u ovo doba godine

Razine ozona u nižim slojevima atmosfere u jugozapadnom dijelu Pirenejskog poluotoka obično premašuju zaštitnu granicu koja je uspostavljena propisima Europske Unije za ljude i biljke u proljeće i ljeto, prema podacima prikupljenim između 2000. i 2005. godine na četiri mjerne stanice u Huelvi.

Granice su postavljene radi zaštite zdravlja ljudi i biljaka, a postavila ih je Europska direktiva. Vrijednosti ozona obično premašuju granice u razdoblju od travnja nadalje, naročito tijekom ljetnih mjeseci, u jugozapadnom dijelu Pirinejskog poluotoka, prema studiji koju su proveli istraživači Nacionalnog instituta za tehnologije zračnih prostora (INTA) i Sveučilište Huelva (UHU).

Razumijevanje ove situacije, koja je učestala u mnogim razvijenim zemljama, pomoći će javnim službama da provedu mjere zaštite od zdravstvenih rizika i ugrožavanja okoliša povezanih s povećanom razinom ovog zagađujućeg plina. Nova studija, objavljena u časopisu Znanost o okolišu i istraživanje zagađivanja pokazuje izmjere razine sezonskih varijacija ozona u nižim slojevima atmosfere u razdoblju između 2000. i 2005. godine po prvi put na stanicama u autonomnoj regiji Huelva u El Arenosillou (u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Doñana), Cartaya, Valverde i gradu Huelva.

Granica koju je postavila Europska direktiva radi zaštite ljudskog zdravlja premašuje se tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci, posebno na području El Arensilloa i Valverdea. Razina uspostavljena za zaštitu biljaka također je premašena u mjeri od 131 dana tijekom godine u Cartayi, do prosječno 266 dana u Valverdeu. Znanstvenici su identificirali „čist dnevni ciklus“ sa minimalnim razinama zabilježenim u otprilike 7 sati ujutro, nešto nakon zore, dok su najviše razine zabilježene oko 3 sata popodne. Prosječne koncentracije varirale su između 57.3 mikrograma po metru kubnom do 78.5 mikrograma po metru kubnom.

Put ozona
Površinski ili troposferski ozon (različit od stratosferskog ozona u sloju ozona – ozonosferi), smatra se jednim od najvećih zagađivača atmosfere u ruralnim, suburbanim i industrijskim područjima, budući da njegov oksidirajući efekt ima velik utjecaj na ljudsko zdravlje, vegetaciju i ekosisteme. On je također staklenički plin te pridonosi klimatskoj promjeni. Ovaj ozon proizlazi iz fotokemijskih reakcija između dušikovih oksida i nestabilnih organskih spojeva koji mogu po postanku biti prirodni ili ih je proizveo čovjek.

Nova studija objašnjava da dnevni pokreti obalnih povjetaraca pomiču onečišćavajuće emisije iz urbanih i industrijskih zona unutrašnjosti Huelve sa jugoistoka. To znači da su određena područja položena u smjeru puhanja vjetra odnosno na sjeveroistoku pod utjecajem visokih razina ozona, što se događa u Valverdeu. Autori naglašavaju da je njihov rad „jako korisno oruđe koje će pomoći tvorcima politike zaštite okoliša u donošenju odluka i smišljanju strategija kako bi se smanjila količina ozona i koje će otvoriti nova područja istraživanja o ponašanju ovog plina.“

Nastavi čitati
Advertisement

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Klima

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh