Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Razlike u spolu najveća razlika u testiranjima iz matematike i znanosti

Studija koja ispituje 30 godina standardiziranih testova, ispitivanjem sedmaša s najboljim rezultatima utvrdila je da su se razlike u izvedbi između dječaka i djevojčica značajno smanjile, premda još uvijek dječaci brojčano nadmašuju djevojčice u razmjeru od oko 3:1 u sposobnosti razumijevanja visoke matematike i znanstvenog rasuđivanja.

Istovremeno, djevojčice su neznatno brojčano nadmašile dječake u izuzetno visokoj razini verbalnog rasuđivanja i sposobnosti pisanja. Izuzev razlika u spomenutim najvišim razinama izvedbe, dječaci i djevojčice zapravo su se podudarali na svim ostalim izvedbenim razinama. Navedena otkrića rezultat su istraživanja provedenog u sklopu Duke University`s Talent Identification Program (Programa prepoznavanja darovitosti Duke Universityja), koji se oslanja na testove SAT i ACT provedene na najboljih 5% učenika sedmih razreda, kako bi se prepoznalo darovite učenike i njegovalo njihove intelektualne sposobnosti. Istraživanjem je obuhvaćeno više od 1.6 milijuna takvih učenika.

Znanstvenici Jonathan Wai, Megan Cacchio, Martha Putallaz i Matthew C. Makel osobito su se usmjerili na darovite učenike sedmih razreda koji su postigli 700 i više bodova na SAT testovima iz matematike ili na verbalnim testovima, što je više od prosječnog rezultata zabilježenog u većini srednjih škola. Među tim učenicima na samom vrhu izvedbene krivulje, razlike u verbalnim i matematičkim performansama idu u prilogu trajnim spolnim razlikama zabilježenim tijekom posljednjih 15 godina, rekao je Jonathan Wai, postdoktorski znanstveni suradnik na Duke TIP-u i glavni autor istraživanja dostupnog u broju časopisa Intelligence za srpanj/kolovoz.

Udio učenika 7. razreda koji su postigli 700 i više bodova na SAT-u iz matematike iznosio je oko 13 dječaka na 1 djevojčicu prilikom mjerenja u karakterističnoj studiji prije 30 godina, no isti omjer značajno je opao tijekom 1990-ih, izjavio je Wai. Od 1995. razlike su još uvijek prisutne u omjeru od oko 4 dječaka na 1 djevojčicu. Vrhunski rezultati zabilježeni na polju znanstvenog rasuđivanja, razmjerno novog elementa ACT testova, koji nisu bili dijelom ranijih istraživanja, ukazuju na sličan omjer dječaka i djevojčica. Mnogo je rečeno i zapisano o manjoj zastupljenosti žena na najvišim položajima u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (ZTIM), a tu su vjerojatno i mnogi društveni i kulturološki razlozi tih odstupanja, ustvrdio je Wai. Ipak postoje određene realne razlike u matematičkom i znanstvenom rasuđivanju koje pridonose spomenutom disparitetu.

“Naše istraživanje služi samo kao potpora raspravi”, izjavio je Wai. “Očito je da još uvijek postoje razlike u razinama sposobnosti uvjetovanim spolom, premda su žene u posljednjih trideset godina zauzele dosta radnih mjesta iz ZTIM okruženja. Mi ćemo nastaviti naše istraživanje, ali za sada se čini da sposobnost još uvijek predstavlja jedan od elemenata jednadžbe. “U ranijim istraživanjima koja su ispitivala koliko je darovitih mladih osoba krenulo ostvariti titulu doktora znanosti, surađivati u znanstvenim publikacijama, patentima, redovnoj profesuri, Wai je sa svojim suradnicima Davidom Lubinskijem i Camillom Benbow s Vanderbilt Universityja utvrdio da dispariteti u matematičkim sposobnostima utječu na ono što se dogodilo unazad 20 godina. “Razlike u sposobnostima unutar gornjih 1% rezultiraju najrazličitijim predviđanjima u stvarnom svijetu postignuća u ZTIM-u i drugim područjima”, rekao je Wai. “U predviđanju navedenih ishoda važna je sposobnost, a ne spol pojedinca.”

Premda određene razlike u sposobnostima ipak postoje, trebalo bi poduzeti daljnje napore uključivanja većeg broja žena u matematiku i znanost, zaključuje Wai. Na primjer, bilo bi dobro pomnije istražiti razloge gotovo nadvladanog dispariteta testiranih performansi između 1981. i 1995. “Možda bismo to mogli iskoristiti.” Tim znanstvenika koji je uključivao Megan Cacchio, diplomanticu Duke Universityja iz 2006., koja je krenula s ovim istraživanjem kao vlastitim diplomskim radom, razmotrio je 13 godina stare podatke o SAT i ACT testovima američkih srednjoškolaca. Utvrđen je sličan uzorak među vrhunskim performansama. U 2009. dječaci koji su imali izvrsne rezultate od 800 bodova na SAT-u iz matematike nadmašili su djevojčice u omjeru od oko 2 naprama 1.

“Premda je mnogo više ženskih uzora u matematici i znanosti danas nego prije 30 godina i spolne su predrasude mnogo manje izražene, još uvijek primjećujem te razlike među najdarovitijim učenicima”, kazao je Wai. Najnovije istraživanje ne odnosi se na činjenicu kako te razlike mogu utjecati izravno na karijeru svakoga pojedinca, već su “interesi i sklonosti vjerojatno važniji od samih sposobnosti”, kazao je. “Daleko je važnije hoće li te razlike ponuditi objašnjenje bilo spolnih razlika u odabiru karijere, bilo postupaka vezanih uz karijerni uspjeh i u kojoj mjeri”, rekla je Jacquellyne Eccles, McKeachie-Pintrich, istaknuti sveučilišni profesor psihologije i obrazovanja na University of Michigan te ravnateljica Gender & Achievement Research Programa. “Kada su društvene i kulturološke sile koje utječu na odabir karijere i upornost/angažman izrazito postojane, na ovakvo je pitanje vrlo teško odgovoriti.”

Izvor: Duke University

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Ljutite žene doživljavamo kao muškarce, pokazala su istraživanja objavljena u časopisu Journal of Vision. U prvom od dva istraživanja ustanovljeno je kako ljutite izraze...

Genetika

Testirano na spermijima miševa

Arheologija i paleontologija

Paleontolog iz Kanadskog prirodoslovnog muzeja suprotstavlja se desetljećima istraživanja koja tvrde da se neki dinosauri mogu identificirati kao muški ili ženski na osnovi oblika...

Biljke i životinje

Seks kod insekata čini se poprilično jednostavna stvar, no nova istraživanja o homoseksualnosti u svijetu kukaca ukazuju na to da ni kod njih stvari...

Oglašavanje