Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Razvija se cjepivo za bol kod osteoartritisa

Osteoartritis ili osteoartroza je progresivna degenerativna bolest zglobova zbog propadanja zglobne hrskavice. Postoji mogućnost da se razvije cjepivo koje potiče imunološki sustav da djeluje protiv faktora rasta živaca.

Na pomolu je tako nada za milijune onih koji pate od bolnog osteoartritisa nakon što su britanski znanstvenici objavili kako su na tragu cjepiva koje bi moglo liječiti svakodnevne bolove koje trpe.

Trenutno ne postoji lijek za to stanje i ljudi koji pate od osteoartritisa jedino imaju kao mogućnost ublažavanje bolova tabletama. Manje od 25% pacijenata trenutno postiže adekvatnu kontrolu svoje bolesti, a dugotrajno korištenje sredstava protiv bolova ima svoje rizike.

Znanstvenici s Oxforda objavili su studiju u stručnom časopisu Annals of Rheumatic Disease da su razvili cjepivo koje blokira uzrok bolova – NGFf (aktor rasta živaca).

Cjepivo, izgleda, potiče imunološki sustav da djeluje protiv faktora rasta živaca kod testiranih miševa i na taj način im se smanjuju bolovi.

Profesorica Tonia Vincent, koja je i koautorica studije, tvrdi kako je ovo prvo uspješno cijepljenje koje cilja bol uzrokovanu osteoartritisom, koji je jedan od najvećih zdravstvenih izazova naše generacije uopće.

Kod bolesnih miševa testovi su pokazali kako postoji nejednaki raspored težine na stražnjim nogama, što je znak bolnog osteoartritisa. Umjesto da se oslanjaju nejednako na jednu stranu, miševi su, zbog cjepiva, stajali poslije pravilnije raspoređene težine.

Miševi koji su primili cjepivo imali su više razine antitijela protiv faktora rasta živaca, što se povezuje s boljom analgezijskom reakcijom.

Profesorica Vincent kaže da su sigurni da će novo cjepivo omogućavati kontrolu razine antitijela i prilagođeni tretman svakog individualnog slučaja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Ako djelotvornost cjepiva bude potvrđena, istraživači se nadaju da će u 2020. godini proizvesti sto milijuna doza...

Bakterije i virusi

Talijanski znanstvenici tvrde da su razvili prvo cjepivo koje može neutralizirati koronavirus u stanicama miševa. Prilikom testiranja u bolnici Lazzaro Spallanzani u Rimu, specijaliziranoj...

Bakterije i virusi

Rusija će 11. svibnja započeti pretkliničko testiranje cjepiva protiv koronavirusa, najavio je direktor Istraživačkog centra za virologiju i biotehnologiju u Novosibirsku Rinat Maksutov. “Nakon...

Bakterije i virusi

Zahvaljujući poljsko-njemačkoj suradnji, samo tri mjeseca nakon izbijanja svjetske pandemije znanstvenici iz Wroclawa pronašli su enzim koji je odgovoran za preživljavanje virusa SARS-CoV-2, piše...

Oglašavanje