Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Razvija se cjepivo za ovisnost o fentanilu

Tim znanstvenika iz Scripps Researcha u La Jolli razvija cjepivo protiv fentanila koje može prevenirati ovisnost o tom snažnom opijatu te spriječiti predoziranje. Tako kaže nova studija.

Fentanil je sintetski opijat puno snažniji od heroina, a izaziva tešku ovisnost. Ljudi učestalijom konzumacijom postaju sve tolerantniji, treba im više fentanila, što ih dovodi do rizika fatalnog predoziranja.100 puta snažniji od morfija, fentanil je postao glavna meta borbe protiv epidemije opijata. Stavlja se u razne ulične droge, poput heroina i kokaina.

Kada bi se ovisnost o fentanilu mogla zaustaviti prije nego što je počela, to bi bilo idealno za sprječavanje predoziranja. Znanstvenici sa Scrippsa eksperimentiraju kako bi to postigli, a koristili su modificirani oblik molekule fentanila (hapten) i miješali ga s cjepivom protiv tetanusa. Sve kako bi potaknuli stimulaciju imunološkog sustava.

Cjepivo protiv tetanusa budi imunološke stanice upozoravajući ih na prisustvo napadača. Iako te stanice ne doživljavaju fentanil kao neku prijetnju, vezuju se za hapten.

Tad počinju proizvoditi nova antitijela. Kad se fentanil unese u krvotok, nova antitijela ga napadnu i vežu se za njega. Molekule fentanila tad ostaju prevelike kako bi prošle kroz moždanu barijeru pa se blokiraju učinci koje droga imala na mozak.

Cjepivo je testirano samo na štakorima. Trebala su 4 tjedna da ovisni štakori promijene svoje ponašanje oko fentanila, a nakon 15 tjedana su postali manje zainteresirani za drogu. Nisu se više vraćali fentanilu toliko često da bi se predozirali.

I drugi znanstvenici eksperimentiraju na stvaranju kombinacije cjepiva s haptenom za fentanil i heroin. Još je nepoznato kako će cjepivo djelovati na ljude i koliko bi doza trebalo uzimati.

Znanstvenici tvrde da su 5 godina daleko od cjepiva za široku upotrebu. Možda ga se nikada neće moći koristiti na onim pacijentima koji imaju kompromitirani imunološki sustav.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Talijanski znanstvenici tvrde da su razvili prvo cjepivo koje može neutralizirati koronavirus u stanicama miševa. Prilikom testiranja u bolnici Lazzaro Spallanzani u Rimu, specijaliziranoj...

Bakterije i virusi

Rusija će 11. svibnja započeti pretkliničko testiranje cjepiva protiv koronavirusa, najavio je direktor Istraživačkog centra za virologiju i biotehnologiju u Novosibirsku Rinat Maksutov. “Nakon...

Bakterije i virusi

Zahvaljujući poljsko-njemačkoj suradnji, samo tri mjeseca nakon izbijanja svjetske pandemije znanstvenici iz Wroclawa pronašli su enzim koji je odgovoran za preživljavanje virusa SARS-CoV-2, piše...

Bakterije i virusi

Ruski istraživački centar za virologiju i biotehnologiju, poznat kao Institut Vector, testira više različitih prototipa cjepiva protiv koronavirusa kako bi pronašla lijek. “Ovog tjedna...

Oglašavanje