Connect with us

Znanost

https://www.youtube.com/watch?v=FKXOucXB4a8

Fizika

Razvijen je način rekonstrukcije zvuka iz slike

chips

Tim znanstvenika s MIT-a, Adobe i Microsofta razvili su novu metodu kojom mogu rekonstruirati zvuk iz vizualnih informacija. Snimajući vibracije vrećice čipsa, biljke i aluminijske folije uspjeli su rekonstruirati zvuk pomoću tih objekata koristeći odgovarajuće algoritme koji analiziraju vibracije objekata snimljenih na videu.

Metoda se temelji na tome da objekti izloženi zvukovima proizvode sitne vibracije nevidljive golim okom, te da bi se dobio audio zapis znanstvenici su koristili normalne i „high-speed“ kamere. Također su otkrili da se kvaliteta audio zapisa može značajno povećati ako je broj slika po sekundi veći od frekvencije audio signala.

S tim da je svaki objekt drugačiji, metoda je razvijena tako da uzima u obzir i mehanička svojstva snimljenog objekta i njegove pokrete, kako bi rekonstruirani audio zapis bio što sličniji originalnom. Takav način rekonstrukcije zvuka usput daje i mnogo informacija o samom objektu, jer se svaki objekt drugačije ponaša tijekom izlaganja različitim zvučnim vibracijama.

Više možemo vidjeti u priloženom videu:

Izvor: MIT News

1 komentar

1 komentar

  1. Igor Pernar

    kolovoz 10, 2014 kod 11:56 am

    what kind of witchcraft is this?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Fizika

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh