Connect with us

Znanost

Razvijen prototip “elektroničkog nosa”

Elektronika

Razvijen prototip “elektroničkog nosa”

Istraživanje profesora Nosanga Myunga s američkog Sveučilišta u Kaliforniji u Riversideu omogućilo je da fakultetska tvrtka Nano Engineered Applications, Inc. razvije prototip “elektroničkog nosa” koji može otkriti male količine štetnih tvari u zraku.

Prototip se temelji na patentu Sveučilišta u Kaliforniji. Uređaj ima potencijalnu primjenu u poljoprivredi (otkrivanje razine pesticida), u industriji (otkrivanje istjecanja plina, kao i emisije plinova uslijed izgaranja), u sigurnosti (uzbunjivanje radi bio-terorizma) i vojsci (otkrivanje bojnih otrova).

“Ovo je zaista važan korak”, rekao je Myung. “Prototip jasno pokazuje da naše istraživanje na Sveučilištu ima praktičnu primjenu u industriji.”

Steve Abbott, predsjednik tvrtke Nano Engineered Applications, Inc., koja je izradila proizvod za koji se očekuje da će se početi prodavati za godinu dana, navodi da je tvrtka sada usmjerena na pisanje softvera vezanog uz uređaj i radi na tome da uređaj bude još manji.

Trenutačno, uređaj je velik 10×18 centimetara. Cilj je da se on smanji na veličinu kreditne kartice. Na toj veličini, multi-kanalni senzor bit će u mogućnosti otkriti do osam toksina. Uređaj s jednokanalnim senzorom mogao bi biti veličine nokta.

Nano Engineered Applications, Inc. traži tvrtke za suradnju koje bi mogle distribuirati proizvod na tržištu, rekao je Abbott. On vjeruje da će proizvod u početku biti prodavan industriji radi praćenja curenja plinova i otrova te emisija štetnih plinova.

Ključ za izradu prototipa je niz nanosensora koje je Myung počeo razvijati prije osam godina. Prototip koristi funkcionalne ugljikove nanocjevčice, koje su sto tisuća puta sitnije od ljudske kose, za otkrivanje toksina u zraku do razine od nekoliko dijelova na milijardu.

Prototip također uključuje računalni čip, USB priključke te senzore za temperaturu i vlagu. Iduća verzija prototipa, koja će biti gotova za mjesec dana, integrirat će GPS uređaj i Bluetooth jedinicu radi sinkronizacije s pametnim telefonom. Razvojni tim procjenjuje i bi li mogućnost za Wi-Fi dodala vrijednost uređaju.
On je dizajniran da bude ugrađen u tri osnovne platforme: kao ručni uređaj, kao nosivi uređaj i u pametnim telefonima. Različite platforme će se koristiti ovisno o primjeni.

Na primjer, ručni uređaj se može koristiti za praćenje stanja okoliša, kao što je izlijevanje plina. Nosiva jedinica bi se mogla koristiti za istraživanje dječje astme pri čemu istraživač želi pratiti kvalitetu zraka. Jedinicu u pametnom telefonu mogu koristiti službenici javne sigurnosti za otkrivanje potencijalno štetnih tvari u zraku.

Nastavi čitati
Advertisement

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

2 komentara

2 Comments

  1. Mirko Kuric

    29 kolovoza, 2012 kod 7:31 pm

    več sam se zapitao kada će početi razvijati to polje? recimo ugrađeno na mobu da te upozori kada ti prijeti co2 ,co ili neki drugi opasan plin.

  2. Jure Maric

    30 kolovoza, 2012 kod 12:52 am

    Vec vidim aplikaciju za mobitele “detektor za prdac”. Kad netko prdne u promjeru od 10m. upali se alarm. 😀

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Elektronika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh