Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Razvijen prvi krvni test za otkrivanje melanoma

Rano otkrivanje rezultira stopom preživljavanje od 98-99%

Australski znanstvenici su razvili krvni test za otkrivanje melanoma u ranoj fazi. U ispitivanju u kojemu je sudjelovalo oko 200 ljudi, od kojih je pola ispitanih imalo karcinom, test je bio uspješan u čak 81,5% slučajeva.

Svrha krvnog testa, prvog takvog dosad, je olakšavanje otkrivanja raka kože prije nego što on postane smrtonosan, napisali su znanstvenici u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Oncotarget.

Liječnici se zasad moraju oslanjati na pregled kože i biopsiju ne bi li otkrili melanom. Znanstvenici tvrde da bi ovaj krvni test mogao dati točnije rezultate od pregleda kože te tako spasiti mnoge živote.

Test, koji je razvijen od strane znanstvenika sa Sveučilišta Edith Cowan, otkriva melanom putem prepoznavanja antitijela koje proizvodi organizam dok se bori protiv rasta karcinoma.

Kao što je već rečeno, test je zasad bio uspješan u 81,5% slučajeva. Prava klinička ispitivanja provest će se u roku od 3 godine kako bi se još više poboljšala njegova točnost (na 90%). Znanstvenici se tako nadaju da bi test mogao biti odobren za upotrebu u roku od 5 godina.

Maligni melanom, kao najteži oblik raka kože, uglavnom uzrokuje izlaganje UV zračenju. Najčešće počinje s promjenom madeža ili nekom novom izraslinom na koži.

Iako su specijalisti jako dobro obučeni u prepoznavanju melanoma, profesorica Mel Ziman tvrdi da bi ovaj test trebao ubrzati postavljanje dijagnoze. “U rutinskoj kliničkoj praksi zna biti teže za razlikovati melanom u ranoj fazi od nekog madeža”, pojasnila je. “Ovaj krvni test će dobro poslužiti kad pacijent dođe kako bi utvrdio je li neka lezija na koži melanom. Liječnik će moći napraviti test i prije same biopsije”, dodala je.

Rano otkrivanje melanoma je jako važno, jer stopa preživljavanja u tom slučaju iznosi čak 98 do 99 posto. “Čim se proširi dublje u kožu, stopa preživljavanja dramatično pada”, napomenula je Ziman.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Izgleda da nova krema, pod nazivom remetinostat, ima pozitivan učinak protiv karcinoma bazalnih stanica. Karcinom bazalnih stanica je jedan od najčešćih karcinoma kože te...

Wellness i prehrana

Najnovija istraživanja pokazuju kako konzumacijom više od dvije šalice kave dnevno, ili bilo kojeg drugog kofeinskog napitka, bilo da se radi o gaziranim sokovima,...

Zdravlje i Medicina

Rak kože – nenormalan rast stanica kože – najčešće se razvija na koži izloženoj suncu,  ali ovaj uobičajeni oblik raka može se pojaviti i...

Oboljenja i poremećaji

Sporni gen

Oglašavanje