Connect with us

Znanost

Regionalne razlike u carskim rezovima nisu posljedica zahtjeva rodilja

Oboljenja i poremećaji

Regionalne razlike u carskim rezovima nisu posljedica zahtjeva rodilja

Manje od 2% poroda carskim rezom u British Columbiji rezultat su zahtjeva rodilja, premda zastupljenost poroda obavljenih bilo da je riječ o carskom rezu, bilo o potpomognutom vaginalnom porodu, znatno se razlikuje u pojedinim zdravstvenim područjima, sudeći prema novoj studiji znanstvenika s University of British Columbia.

“Postoji pogrešno shvaćanje da je ukupan porast poroda carskim rezom rezultat zahtjeva rodilje”, govori dr.sc. Gillian Hanley, vodeća autorica studije i polaznica doktorskog studija na UBC School of Population and Public Health. “Naša analiza podataka prikupljenih širom pokrajine pokazuje da to nije slučaj.”

Objavljena u lipanjskom broj časopisa Obstetrics & Gynecology, UBC studija ispituje sve porode u pokrajini British Columbia između 2004. i 2007. te je utvrdila prosječnu zastupljenost od 21.2 po prvi puta obavljenih carskih rezova na 100 poroda i 14.2 na 100 potpomognutih vaginalnih poroda uz upotrebu forcepsa i / ili vakuumskih uređaja. Distocija – odnosno abnormalan ili težak porođaj – bio je najčešći razlog poroda carskim rezom (30%), te razmjerno niski otkucaji srca fetusa (19.1%).

Stopa carskog reza u Kanadi izrazito se povećala tijekom protekla dva desetljeća, dosegnuvši najvišu stopu od 26.3% u povijesti bolničkih poroda u razdoblju 2005. – 2006. Sve donedavno, u pokrajini su zabilježene najviše stope carskog reza na državnoj razini, navodi se u podacima Canadian Institute for Health Information.

Studija također pokazuje značajne regionalne varijacije u zastupljenosti carskog reza odnosno potpomognutog vaginalnog poroda u cijeloj pokrajini. Šesnaest Health Services Delivery Areas ostalo je neobjašnjivo na temelju medicinskih indikacija na navedene postupke. Stope carskog reza kretale su se od 27.5% u području South Vancouver Islanda do 16.1% u Kootenay Boundaryju. Stope potpomognutog vaginalnog poroda kretale su se od 18.6% u Vancouveru do 8.6% u East Kootenayju.

“Drugim riječima, uzmemo li u obzir prirodna obilježja i okolnosti majke, pojedine pokrajine obavljaju ili previše ili premalo carskih rezova”, govori Hanley, jedan od znanstvenika UBC Centre-a for Health Services and Policy Research.

“Naša studija ne pokušava utvrditi idealnu stopu carskog reza odnosno potpomognutog vaginalnog poroda”, kaže Hanley. “No, s obzirom na to da su regionalna odstupanja temelj procjene kvalitete zdravstvene zaštite, potrebno je podrobnije istražiti uzroke značajnih odstupanja zastupljene u sustavu pojedine pokrajine.”

Istraživači pretpostavljaju da bi potencijalni razlozi mogli uključivati odstupanja u načinu reagiranja pojedinog praktikanta u sličnim medicinskim situacijama, kao što su distocija, način tumačenja i reagiranja na pojedinu situaciju, te način raščlambe pojedinih kapaciteta dostupnih u usvajanju i formiranju vlastitih odluka.

“Manjim institucijama primjerice mogu nedostajati sredstva neophodna za pravodobno reagiranje na medicinske hitne slučajeve na isti način kao i objektima tercijarne skrbi”, kaže Hanley. “Stoga će praktikant vjerojatnije preporučiti medicinski isplativiji carski rez.Navedene pretpostavke koje bi trebale uključivati nemedicinske faktore poput društveno-ekonomskog statusa potrebno je podrobnije istražiti”, kaže Hanley. “No, rezultati ukazuju na potrebu revidiranja sadašnjih nacionalnih smjernica reguliranja distocije.”.

Izvor: University of British Columbia

Nastavi čitati

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh