Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Resveratrol, sadržan u crnom vinu, uravnotežuje hormonalni sustav

Resveratol, polifenol prisutan u crnome vinu, crnome grožđu, bobičastim plodovima, kikirikiju i čokoladi, mogao bi pridonijeti uravnoteženju hormonalnog sustava kod žena koje pate od sindroma policističnih jajnika, sindroma koji je često odgovoran za neplodnost žena u reproduktivnoj dobi, pišu francuski mediji.

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta u San Diegu su suplementima resveratrola uspjeli uravnotežiti razinu hormona kod 30 pacijentica koje su patile od sindroma policističnih jajnika (PCOS).

Sindrom se najčešće dijagnosticira kod žena u reproduktivnoj dobi. Prvi se simtpomi mogu javiti vrlo rano, već s prvom mjesečnicom te se nastaviti kod mladih žena.

Učestalost sindroma iznosi 15-20 posto u mlađoj životnoj dobi, nešto je češći u adolescentica i iznosi 25 posto, a u perimenopauzi 10 posto. Kod žena s policističnim jajnicima folikuli ne sazrijevaju dovoljno da bi došlo do oslobađanja jajašca, odnosno do ovulacije.

Iz još u potpunosti neobjašnjenih razloga, sindrom policističnih jajnika dovodi do neuravnoteženosti hormona pa promjena jednog hormona dovodi do promjene drugoga.

Uobičajeno jajnici proizvode mali broj muških spolnih hormona ili testosterona, a kod PCOS-a ih počinju proizvoditi više, što uzrokuje prekid ovulacije, pojavu akni, a može doći i do ubrzanog rasta dlaka na tijelu i licu, prorjeđivanja kose, debljanja… U težim slučajevima može se razviti i dijabetes tipa 2.

Usporedivši razinu hormona u krvi na početku i na kraju praćenja stanja pacijentica, liječnici su ustanovili da je kod grupe žena koja je u tromjesečnom razdoblju uzimala resveratrol, razina testosterona pala za 23,1 posto, a u pacijentica koje su uzimale placebo testosteron je pao za 2,9 posto.

Na kraju istraživanja znanstvenici su ustanovili i da resveratrol ima zaštitnu ulogu kada je posrijedi dijabetes. Tijekom tromjesečnog razdoblja u kojem su uzimale resveratrol žene su postale osjetljivije na inzulin. Zaključak upućuje na to da bi resveratrol mogao poboljšati sposobnost organizma da iskoristi inzulin i smanji rizik od razvoja dijabetesa.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu “Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Više od polovice danas postojećih vinograda u svijetu moglo bi nestati ako se Zemlja zagrije za 2 stupnja Celzijeva, a što je cilj zacrtan...

Svemir

Više desetaka boca vrhunskoga francuskog vina poslano je na svemirsku postaju ISS, ali ne da bi ih konzumirali astronauti, već da bi se istražilo...

Arheologija i paleontologija

Uz pomoć napredne tehnologije znanstvenici sa Sveučilišta u Tel Avivu su uspjeli otkriti što je bilo napisano na komadu lončarije koji se nalazio više...

Biljke i životinje

U Konavlima je otkrivena potpuno nepoznata sorta vinove loze, radnog naziva ”Dubrovačka crna”, čiji genetski profil ne odgovara nijednom od dvije tisuće postojećih u...

Oglašavanje