Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Reverzibilna vazektomija pomoću kirurškog robota

Northwestern Memorial prvi je centar s područja srednjeg zapada SAD-a koji je obavio reverzibilnu vazektomiju pomoću kirurškog robota.

Godine 1989. 29-godišnji Michael Schrader imao je sve: stalan posao, ženui dvoje prekrasne djece, kćer Courtney i sina Camerona. Više od toga nije mogao poželjeti, tj. više djece. Namjeravajući očuvati svoju obitelj netaknutom, podvrgnuo se zahvatu vazektomije, toliko rutinskom postupku da je već sljedeće poslijepodne ponovno bio kao nov. Razvod koji je s vremenom nastupio, razvodnio je sliku ove obitelji, no u godinama koje su uslijedile Schrader je odlučio pomnije razmotriti pitanje novoga potomstva sa svojom, uskoro drugom ženom, Liz. Par se obratio urološkim stručnjacima Northwestern Memorial Hospital za savjet o zahvatu reverzibilne vazektomije na Schraderu. Bilo je to prije gotovo 10 godina. Prošloga mjeseca, Northwestern Memorial postao je prvi centar srednjega zapada koji je obavio pionirski pothvat reverzibilne vazektomije pomoću da Vincijeva kirurškog robota. Stručnjaci smatraju da je ovakav pristup superioran tradicionalnoj kirurgiji te da će umnogome pridonijeti uspješnim zahvatima i smanjiti razdoblje čekanja mnogih parova na prirodno začeće.

“Mnogi ljudi misle da je zahvat reverzibilne vazektomije poput ponovnog otvaranja zatvorenog ventila”, rekao je dr. med. William Lin, urološki kirurg Northwesterna i specijalist za mikrokirurgiju. “No, nije sve tako jednostavno. Reverzibilan postupak vrlo je delikatan postupak koji zahtijeva iznimnu preciznost da bi bio uspješan.” Lin pojašnjava da je visoki stupanj preciznosti moguće postići pomoću robota, a to je primaran razlog vrednovanja robotike u reverzibilnoj vazektomiji. Iako metoda ne znači nužno kraći postupak odnosno vrijeme oporavka, kirurški istraživači poput Lina iskazuju zanimanje za njezin potencijal kako bi muškarcima ponudio raniji povrat i veću koncentraciju spermija, što prema njegovim riječima “teoretski povećava vjerojatnost prirodne trudnoće.”

Schrader govori da netom nakon razvoda nije žalio za vazektomijom. “Nisam mislio da ću se ponovno oženiti i nisam mislio imati više djece. Zatim sam upoznao Liz.” Premda se u njegovo vrijeme robotika nije koristila, Schrader je prvi slučaj reverzibilne vazektomije koju je Lin obavio tijekom rada na Northwesternu 2001. godine. Schrader se prisjeća vlastite iznenađenosti složenošću suvremenog zahvata reverzibilne vazektomije naspram njegove. “Kada sam nakon reverzibilne vazektomije napustio bolnicu jedva sam mogao hodati, supruga mi je morala pomoći sjesti u automobil”, rekao je Mike. “Prošla su dobra dva mjeseca prije no što sam se ponovno počeo osjećati normalno.” Lin je rekao da premda je vazektomija desetominutni, ambulantni postupak, reverzibilna može potrajati između četiri do pet sati, a razdoblje oporavka može potrajati i do deset dana.

“Potrebno je zaista biti više no prilično siguran da se želite podvrgnuti vazektomiji”, rekao je Lin. “U obzir treba uzeti temporalne i financijske implikacije reverzibilne vazektomije, jer uvijek postoji mogućnost da neće biti uspješna.” Uspjeh, naravno, nije izostao u obitelji Schrader, a Liz i Mike postali su roditelji blizanki Kendall i Casey u siječnju 2002., u manje od dvije godine nakon što je Lin obavio reverzibilnu vazektomiju na Mikeu. “Imali smo sreće”, rekao je Mike. “Operativni zahvat potpomognut robotikom u to vrijeme nije dolazio u obzir, no sve i da je bio dostupan, prošli bismo isti put. Reverzibilna vazektomija iznimno je zahtjevan postupak koji bi nam svakako koristio da s pomoću kirurške robotike povećamo šanse ispunjenja našega sna da ćemo moći imati još djece.”

Izvor: Northwestern Memorial Hospital

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Roboti tijekom noći koriste ultraljubičasto svjetlo kako bi uništili viruse i bakterije.

Robotika

Humanoidni robot pruža pomoć pri izdavanju potvrda o nekažnjavanju i nekonzumiranju opijata, što je u Rusiji neophodno za rješavanje brojnih pravnih poslova.

Robotika

Japanski znanstvenici Hiroshi Ishiguro i Kohei Ogawa stvorili su robota koji nosi ime Erica.

Robotika

Robota, to jest robotiziranu ruku, programirali u sami učenici.

Oglašavanje