Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Riba ludi zbog globalnog zatopljenja

Klimatske promjene mogu prouzrokovati promjene raspoloženja kod nekih vrsta riba koje obitavaju na koraljnim grebenima. Neka nova istraživanja pokazuju da određene vrste riba postaju agresivnije kako temperatura mora raste.

Eksperimenti su vršeni na dvije vrste crneja koji žive na Velikom Australskom Koraljnom Grebenu. Pokazalo se da su neke od riba konstantno sramežljive ili su cijelo vrijeme odvažne i drske, te da takvo ponašanje postaje sve uočljivije kada temperatura mora poraste. Dok porast temperature od 3 stupnja može proći nezamijećeno kod nekih vrsta, kod drugih takva promjena može uzrokovati drastične promjene u ponašanju. Neke vrste tada postaju i do 30 puta agresivnije i aktivnije.

Dr. Peter Biro, voditelj projekta, govori da iako se činjenica da ribe imaju osobnost isprva može činiti iznenađujućom, ona je samo dokaz koliko je fenomen osobnosti široko prisutan u životinjskom svijetu. “Jako je bitno razumijevanje ovog fenomena,” kaže Dr. Biro, “jer nam pruža kvalitetniji uvid u interakcije životinja sa okolišem te kako reagiraju na promjene u svojoj okolini.”

Rezultati ovog istraživanja vjerojatno imaju implikacije i što se tiče drugih hladnokrvnih životinja koje trpe globalne klimatske promjene, tvrdi Dr. Biro. Iz izlaganja Dr. Biro-a može se zaključiti da bi promjene u temperaturi mogle dovesti do radikalnih poremećaja u ponašanju nekih životinja, narušiti odnos predatora i plijena, i tako narušiti čitavu trofičku piramidu.

Ustanovljeno je da jedinke pojedinih vrsta izrazito brzo reagiraju i na vrlo male promjene u temperaturi, postajući odlučnije i agresivnije u svojem ponašanju. Znanstvenici su za svrhe ovog istraživanja koristili riblju mlađ koja je tek završila sa svojim larvalnim stadijem te ih prebacili u laboratorije gdje su ih promatrali pod kontroliranim uvjetima. Na takav način su otkrili da ribe u hladnijim vodama jače reagiraju na porast temperature i postaju znatno aktivnije.

Izvor: sciencedaily.com

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Pronađeni fosil ribe dug je oko jedan metar i star oko 45 milijuna godina.

Biljke i životinje

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je u suradnji s Udrugom Hyla izdalo je popularno-stručnu knjigu “Strane vrste slatkovodnih riba u Hrvatskoj”, prvo cjelovito djelo o...

Biljke i životinje

Izgledala je poput monstruma iz horror filmova – kirnja koju su floridski ribari krajem prosinca ulovili na zapadnoj obali na dubini od 180 metara, dugačka...

Biljke i životinje

Ribe iz porodice Gasterosteidae (koljuške) poznate su po mužjacima koji brinu za svoje potomstvo, dok ženke to ne čine. Kako ujedno mužjaci imaju i...

Oglašavanje