Connect with us

Znanost

Riba ludi zbog globalnog zatopljenja

Ekologija i okoliš

Riba ludi zbog globalnog zatopljenja

Klimatske promjene mogu prouzrokovati promjene raspoloženja kod nekih vrsta riba koje obitavaju na koraljnim grebenima. Neka nova istraživanja pokazuju da određene vrste riba postaju agresivnije kako temperatura mora raste.

Eksperimenti su vršeni na dvije vrste crneja koji žive na Velikom Australskom Koraljnom Grebenu. Pokazalo se da su neke od riba konstantno sramežljive ili su cijelo vrijeme odvažne i drske, te da takvo ponašanje postaje sve uočljivije kada temperatura mora poraste. Dok porast temperature od 3 stupnja može proći nezamijećeno kod nekih vrsta, kod drugih takva promjena može uzrokovati drastične promjene u ponašanju. Neke vrste tada postaju i do 30 puta agresivnije i aktivnije.

Dr. Peter Biro, voditelj projekta, govori da iako se činjenica da ribe imaju osobnost isprva može činiti iznenađujućom, ona je samo dokaz koliko je fenomen osobnosti široko prisutan u životinjskom svijetu. “Jako je bitno razumijevanje ovog fenomena,” kaže Dr. Biro, “jer nam pruža kvalitetniji uvid u interakcije životinja sa okolišem te kako reagiraju na promjene u svojoj okolini.”

Rezultati ovog istraživanja vjerojatno imaju implikacije i što se tiče drugih hladnokrvnih životinja koje trpe globalne klimatske promjene, tvrdi Dr. Biro. Iz izlaganja Dr. Biro-a može se zaključiti da bi promjene u temperaturi mogle dovesti do radikalnih poremećaja u ponašanju nekih životinja, narušiti odnos predatora i plijena, i tako narušiti čitavu trofičku piramidu.

Ustanovljeno je da jedinke pojedinih vrsta izrazito brzo reagiraju i na vrlo male promjene u temperaturi, postajući odlučnije i agresivnije u svojem ponašanju. Znanstvenici su za svrhe ovog istraživanja koristili riblju mlađ koja je tek završila sa svojim larvalnim stadijem te ih prebacili u laboratorije gdje su ih promatrali pod kontroliranim uvjetima. Na takav način su otkrili da ribe u hladnijim vodama jače reagiraju na porast temperature i postaju znatno aktivnije.

Izvor: sciencedaily.com

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh