Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Na rubu znanosti

Riješena misterija masovnog ugibanja antilopa

2015. je uginula polovica svjetske populacije sajga antilopa, sada se zna i zašto


Konačno je riješena misterija iznenadnog izumiranja više od polovine svjetske populacije sajga antilopa što se dogodilo još 2015.

U samo tri tjedna, više od 200 tisuća zdravih antilopa uginulo je u Kazahstanu, što predstavlja istrebljenje više od 80% lokalne populacije, koja sama čini više od 60% svjetske populacije. Zaista su to bile velike brojke. Dotični fenomen je snimila filmska ekipa Planet Earth II i emitirala kao epizodu još 2016. godine

Utvrđeno je kako su životinje uginule od hemoragične septikemije, koja je izazvana bakterijom pasteurella multocida. Mislilo se da ta bakterija inače živi u krajnicima sajga antilopa, tako da su znanstvenici bili zbunjeni oko razloga njihovog uništenja.

Otkrili su, međutim, kako su povećana vlažnost i više temperature u danima prije pogibije izazvale bakterijsku invaziju u krvotoku. To je onda dovelo do septikemije/sepse.

Tragajući za uzorcima u prethodnim masovnim pogibijama u populaciji sajga antilopa, znanstvenici su otkrili da se vjerojatnost smrtnosti povećava kad je vrijeme vlažno i toplo, baš kao što je to bilo u 2015. godini i dvaput tijekom osamdesetih godina.

Sajga antilope ulažu puno u reprodukciju tako da mogu biti i u ekstremnim uvjetima kakvi su u Betpak-Dala regiji Kazahstana. Tamo temperature padaju i ispod -40℃ u zimskim mjesecima ili se tijekom ljetnih povećavaju iznad 40℃ , što vodi do oskudice kad je u pitanju hrana.

Uz tu strategiju se očekuje i visok stupanj mortaliteta, ali nedavna povijest ove vrste ukazuje na to da se slučajevi pogibija događaju sve češće, što tu vrstu čini potencijalno osjetljivom na izumiranje.

Kombinacijom virusne infekcije, visokom razinom krivolova, uništavanjem staništa te događajima poput onog u Kazahstanu bi se mogao smanjiti broj sajga antilopa do razine na kojoj se više neće moći oporaviti.

”Nedavni slučajevi ugibanja u populaciji sajga su jedinstveni kod velikih kopnenih sisavaca,” pojasnio je Richard Kock, profesor na Kraljevskom veterinarskom koledžu. ”Masovno izumiranje iz 2015. godine je pružilo prvu priliku za dubinsku studiju, a multidisciplinarni pristup je omogućio veliki napredak.

“Upotreba svih podataka veterinara, botaničara, biologa, ekologa i laboratorijskih znanstvenika pomaže u poboljšanju našeg shvaćanja faktora rizika koji uzrokuju takvo što – što je bilo od velike koristi kad se nešto takvo dogodilo još jednom u skorije vrijeme, ovaj puta u Mongoliji prošle godine.”

”Poboljšano razumijevanje vrsta bolesti kod sajga antilopa u kontekstu klimatskih promjena, interakcije među stokom i promjene krajolika je od ključnog značenja za planiranje mjera očuvanja dugoročnog opstanka ove vrste.”

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Na rubu znanosti

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh