Connect with us

Znanost

Biljke i životinje

Rijetki crveni morski zmaj po prvi put uhvaćen na videu!

Novootkrivena vrsta riba zrakoperki nazvana crveni morski zmaj (Phyllopteryx dewysea) je inače srodna s morskim konjicima i konačno je nedavno na videu uhvaćen jedan živi primjerak.

Ovu bizarnu i prekrasnu vrstu morske ribe potvrđenu tek 2015. godine su znanstvenici dosad mogli proučavati samo na uginulim primjercima koji su bili uhvaćeni ili koje je donijelo more. Ovaj crveni pripadnik roda morskog zmaja živi uz obalu Zapadne Australije i predstavlja treću otkrivenu vrstu roda morskih zmajeva. Prva vrsta, obični morski zmaj (Phyllopteryx taeniolatus) je otkrivena još davne 1804. godine. Postoji još vrsta zvana listasti morski zmaj (Phyllopteryx eques).

Crveni morski zmaj može narasti do 24 cm, a od morskog konjica se razlikuje po tome što ima dužu njušku i rep. Karakterizira ga također specifična rubin boja koja je zaslužna za njegovo ime. Nađen je prvi put 2007. godine, ali zbog nedostatka informacija oceanolozi nisu mogli ništa zasigurno znati pa je zato toliko dugo prošlo do priznanja vrste.

Listasti i obični morski zmaj su već dulje vrijeme poznati i izlagani u akvarijima diljem svijeta. Ono što otkriće konačnog živog primjerka crvenog morskog zmaja čini još uzbudljivijim je činjenica da su do sada oceanolozi crpili informacije o toj vrste samo iz četiri uhvaćena uginula primjerka. Dio enigme neotkrivanja te zagonetne vrste do sada možda leži u činjenica da taj mali stvor živi na većim morskim dubinama.

Tek krajem 2016. su oceanolozi gladni znanja o neistraženim crvenim morskim zmajevima poslali vozilo bez čovjeka s kamerom ne bi li uhvatilo kakvu zlata vrijednu snimku. To se upravo i dogodilo, kao što vidite na videu iznad teksta. Sve je postignuto udruženim snagama muzeja Zapadne Australije i Scripps instituta oceanografije .

Vidi se primjerak morskog zmaja u svom prirodnom okružju što je od neprocjenjive važnosti. Sami znanstvenici potvrđuju da je cijeli pothvat bio ravan traženju igle u plastu sijena. Upravo zato je to sretno otkriće toliko važno.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

3 komentara

3 Comments

  1. Dzanan Mici

    13 siječnja, 2017 kod 9:30 pm

    Ma mrssss

  2. Zlatko Nađ

    13 siječnja, 2017 kod 9:55 pm

    ma necu vas vise pratit…samo serete….mislio sam da ste ozbiljniji…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh