Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Rizici ugradnje silikonskih implantata

Silikonski implantati za dojke francuske tvrtke Poly implantat Prothese (PIP) su izazvali skandal 2010 godine. Pokazalo se da sadrže silikon industrijske klase, a ne kao što je propisano onaj medicinske klase. Kada je to otkriveno uslijedila je zabranjena daljnje primjene ali ostala je zabrinutost zbog mogućih posljedica za zdravlje velikog broja žena. Uz to postavlja se i pitanje odgovornosti. Da li su zadužena tijela europskih država učinila propust, te što treba promijeniti u budućnosti da bi se izbjegli slični događaji.

Zabrani PIP silikona prethodio je niz događanja. U prosincu 2002 stigle su prve pritužbe liječnika nadležnim tijelima o brzom oštećivanju  PIP implanta.

U narednih osam godina broj incidenata s implantatima se dodatno povećavao o čemu su temeljito obavještene medicinske instance, no reakcija je izostala.

U ožujku 2010 PIP implantati su konačno zabranjeni nakon što je pokazano da sadrže industrijske silikone za koje se ne zna kako se ponašaju u ljudskom tijelu. I isto vrijeme su pokrenuta ispitivanja o mogućoj štetnosti takvog silikona. Rezultati objavljeni u srpnju 2010 nisu dokazali štetan utjecaj na zdravlje žena. Međutim, zabrinutost time nije otklonjena.

Stoga je krajem prosinca 2011 francuska vlada donijela preporuku ženama da PIP implantate iz predostrožnosti uklone. Istovremeno je britanska vlada iznijela oprečan stav da rutinsko uklanjanje implantata nije potrebno. Početkom ove godine i oni su izmijenili mišljenje, pa se i u Britaniji ženama koje to žele uklanjaju ili zamjenjuju PIP umetci. Prema britanskim podacima oko 47.000 žena u toj zemlji ima u grudi ugrađene PIP implantate.

U službenom izvješću se navodi da je to slučaj namjerne prijevare od strane proizvođača koji se nije pridržavao vrijedećih uredbi i propisa.

Istovremeno dok se iščekuju rezultati toksikoloških testova preporučuje se potreba intenzivnijeg komuniciranja s pogođenim ženama. Zasad nije utvrđena veza između PIP implantata i raka.

Iz ovog skandala mora se izvući pouka. Medicinska tijela koja odobravaju uporabu novih materijala za ugradnju u ljudsko tijelo moraju osigurati primjene najviših kriterija sigurnosti u svim fazama. Na probleme koji se uoče u praksi treba reagirati brže.
Znatan broj pritužbi koji je stigao nadležnim medicinskim tijelima u razdoblju od 2003 do 2010 o problemima u primjeni implantata, upućivao je na sumnje u kvalitetu proizvoda francuskog proizvođača.

Očito je da regulatorne ustanove u svim zemljama EU reagirale presporo, da nisu  izmjenjivati informacije među sobom, pa su i mjere  zaštite pacijenata zakasnile.

Čini se da u korijenu krize PIP implantata leži nedovoljno temeljit nadzor medicinskih proizvoda. Očita je potreba da on obuhvati sva medicinska pomagala, uključujući implantate za grudi i sva kozmetička sredstva koja se injiciraju pacijentima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Na pomolu je revolucija u medicini

Znanost

Pokazani su rezultati niza balističkih testova.

Zdravlje i Medicina

Devetnaestogodišnjakinji je uspješno rekonstruirano uho koje je izgubila prilikom napada psa, i to uz pomoć nekoliko pijavica, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu...

Biotehnologija

Bioinžinjeri s Harvarda i Caltecha proizveli su biće nalik na meduzu koje se zapravo sastoji samo od silikona i stanica štakora. ‘Meduzoid’ je ime...

Oglašavanje