Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Matematika i Ekonomija

Rješenje za uspješno liječenje više slučajeva raka vrata maternice možda leži u matematici

Rak vrata maternice je izliječiv ako se otkrije u ranom stadiju. U trećini slučajeva tumor ne reagira na treapiju ili se ponovo javlja kasnije, kada je izliječenje manje uspješno.

Brža identifikacija tumora koji ne reagiraju na liječenje može postati moguća korištenjem novog matematičkog modela kojeg su razvili istraživači iz Ohio State University Comprehensive Cancer Center – Arthur G. James (Cancer Hospital) i Richard J. Solove (Research Institute).

Model koristi informacije dobivene magnetskom rezonancom (MRI) prije i za vrijeme terapije da bi se pratile promijene u veličini tumora. Te informacije ubačene su u model kako bi se predvidjelo da li određeni slučaj dobro reagira na liječenje. Ako ne reagira, pacijenta se može u sred liječenja poslati na agresivniju ili eksperimentalnu terapiju što se trenutno ne može učiniti.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Cancer Research, koristi MRI skenove i izlazne informacije od 80 pacijenata koji boluju od raka vrata maternice i primaju standardnu radijacijsku terapiju dizajniranu da izliječi njihovu bolest. “Ovaj nam model omogućava bolju interpretaciju kliničkih podataka i individualno predviđanje rezultata liječenja pacijenata.” tvrdi glavni istraživač Jiang Z. Wang, docent radijacijske medicine i radijacijski fizičar na OSUCCC.

“Predviđanja predstavljena u ovom radu su bazirana na promjenama volumena tumora prema MRI skenovima do kojih se može lako doći čak i u lokalnim bolnicama. Model je dosta robustan i može predvidjeti do 90% točnosti kontrolu rasta tumora i njegovo ponovno pojavljivanje.” izjavio je Wang.

Snaga novog modela je to što koristi MRI podatke kako bi procijenio tri faktora koji igraju glavnu ulogu u smanjivanju tumora i koji variraju od pacijenta do pacijenta – proporcije stanica tumora koje su preživjele terapiju zračenjem, brzinu kojom tijelo odbacuje mrtve stanice iz tumora i brzinu rasta preživjelih stanica tumora.

Model je primjenjiv na sve pacijente oboljele od raka vrata maternice a istraživači rade na razvoju modela koji bi se mogao primjeniti na druge vrste raka.

Koautorica dr. Nina A. Mayr, profesorica radijacijske medicine na Ohio State, ističe kako se veličina raka vrata maternice procjenjuje dodirom ili palpacijom što je često vrlo neprecizno. Nadalje, smanjenje tumora ne mora biti vidljivo i do nekoliko mjeseci nakon završetka terapije.

Drugi klinički faktori koji se trenutno koriste za predviđanje reakcije tumora na terapiju uključuju stadij u kojem je tumor, je li napao obližnje limfne čvorove i njegov mikroskopski izgled.

“Naš kinetički model nam pomaže u razumijevanju osnovnih bioloških mehanizama inače kompliciranog živog tkiva kao što je tumor. Omogućava nam bolju interpretaciju kliničkih podataka i predviđanje ishoda liječenja što je vrlo važno za određivanje najučinkovitije terapije za presonaliziranu medicinu,” tvrdi Wang.

Istraživanje je poduprla stipendija koju je dao National Cancer Institute. Drugi istraživači sa Ohio State koji su sudjelovali u ovom istraživanju su: William T.C. Yuh, Simon S. Lo, Joseph F. Montebello, John C. Grecula, Lanchun Lu, Kaile Li, Hualin Zhang i Nilendu Gupta.

Izvor: sciencedaily.com

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Rak dojke je najčešći tip raka koji pogađa žene diljem svijeta.

Alternativna medicina

Upotreba kanabidiola (CBD), glavnog nepsihoaktivnog spoja dobivenog iz kanabisa, u ljudskoj i veterinarskoj medicini, kontinuirano se povećavala tijekom posljednjih deset godina, usprkos nedostatku znanstvenih...

Oboljenja i poremećaji

U suradnji s istraživačima s University of Michigan te Indiana University, istraživači Van Andel Research Institute (VARI) razvili su metodu koja bi se mogla...

Zdravlje i Medicina

Američki znanstvenici proučili su djeluje li u borbi protiv raka više od 4500 lijekova kojima to nije osnovna namjena i otkrili da gotovo 50 takvih lijekova...

Oglašavanje