Connect with us

Znanost

Foto: CNN Money

Robotika

Robot izvodi dvosatnu operaciju mozga za 2 i pol minute

Sveučilište Utah je napravilo nevjerojatnu robotsku bušilicu

Kada se govori o operacijama mozga preciznost je jedna od prvih karakteristika koja pada na pamet s tim u vezi. Faktor ljudske pogreške koji se može dogoditi može imati teške posljedice za pacijenta. Znanstvenici Utah sveučilišta žele minimizirati mogućnosti takvih ljudskih grešaka.

Vrijeme potrebno za komplicirani postupak bušenja lubanje se njihovom robotskom bušilicom može smanjiti na nevjerojatne dvije i pol minute. Inače, bez sudjelovanja ikakvih robotskih bušilica, samim ljudima za to je potrebno dva sata. Istraživanje je objavljeno u časopisu Neurosurgical Focus, a znanstveni tim tvrdi da to pokazuje da robot može obavljati složene operacije.

Tim na Utah sveučilištu bio je za sve to zapravo inspiriran tehnologijom koja je inače bila dostupna u automobilskoj industriji. Robot je usmjeren na ranjiva područja pomoću podataka prikupljenih iz CT skenova unesenih u programiranje robota, jer ti isti CT skenovi pokazuju lokaciju živaca i vena koje robot mora izbjegavati.

Vodeći neurokirurg tima, William Couldwell, potvrdio je već rečeno: “Možemo ga programirati da sigurno izvede postupak samo pomoću pacijentovih CT snimaka”. Osim očiglednih sposobnosti za spašavanje života koje bi takav stroj u redovnoj uporabi imao, također bi cijela stvar mogla potencijalno uštedjeti novac. Kraće vrijeme operacije omogućava i niže troškove po operaciji. Tu je i dodatna prednost smanjenja vremena koje pacijent provede pod anestezijom. Budućnost je, izgleda, iza ugla i robotika i automatizacija polako mijenjaju način na koji liječnici izvode operacije.

Neki pacijenti u početku mogu zazirati od pomisli da neki stroj zadire u njih, ali činjenica je da ti roboti mogu izvesti nešto s preciznošću koja je nepogrešiva, za razliku od ljudske. Prototip je već napravio uspješnu operaciju benignog tumora slušnih živaca kod koje inače postoji opasnost gubitka facijalnih ekspresija.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

6 komentara

6 Comments

 1. Vi Ce

  svibanj 22, 2017 kod 7:17 pm

  Respekt!

 2. Sasa Bajagic

  svibanj 22, 2017 kod 9:19 pm

  Svaka cast

 3. Miki Kimi

  svibanj 22, 2017 kod 9:51 pm

  Taj je dobar za trese varit. Gotovo sve za minutu i 12sekundi

 4. Edo Mujkic

  svibanj 22, 2017 kod 9:54 pm

  Ima ga Pajdo,norme mu piše
  Zatvorene za 2022

 5. Monoku Nokumo Kumono

  svibanj 23, 2017 kod 12:40 pm

  napravite robota koji ce zivit umjesto vas i ubijte se

 6. Nadezda Mihajlovic

  svibanj 23, 2017 kod 1:01 pm

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Robotika

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh