Connect with us

Znanost

Robotika

Robot s osjetljivim vršcima prstiju

Zamislite sljedeću sliku: robot velikom pažnjom uzima zupčanik jednom rukom, premješta ga u drugu ruku, a potom ga s obje ruke postavlja na njegovo mjesto.

Ako nije odmah dobro postavljen, robot prekida njegovo umetanje. Polako, robotska ruka zakreće malo zupčanik i pokušava ponovo. Ovaj put kotač lako nasjeda na svoje mjesto. Robot se smije i pravilno sastavljen dio postavlja na pokretnu traku. Radni robot Pi4-workerbot je sposoban napraviti puno više kretanja nego obični roboti i predstavlja najveću vrijednost istraživačkog programa PISA koji financira EU, a koji ima za cilj uvesti veću fleksibilnost u industrijsku masovnu proizvodnju koristeći robote u montažnim procesima. Svi proizvođači u Njemačkoj trebaju tehnologiju koja se može prilagođavati različitim verzijama proizvoda i količini proizvodnje. A budući da se zahtjevi za radnom snagom mijenjaju u skladu s narudžbama, ideja je da bi proizvođači trebali biti u mogućnosti uzeti robote u najam kada im je to potrebno. Dr.Ing. Dragoljub Surdilovic, voditelj radne skupine na Fraunhofer Institutu za proizvodne sustave i tehnologiju dizajna IPK u Berlinu, kaže: “Mi smo razvili workerbot da bude otprilike iste veličine kao ljudsko biće.” To znači da se može zaposliti u bilo kojem suvremenom industrijskom radnom okruženju u kojem se stoji ili sjedi.

Robot je opremljen s tri kamere. Najnovija 3D kamera na čelu snima opći okoliš, dok se druge dvije kamere koriste u svrhu nadzora. Workerbot može obavljati širok spektar zadaća. Matthias Krinke, direktor pi4-Robotics, tvrtke koja je proizvela workerbot za tržište, objašnjava: “Robot može mjeriti objekte ili pregledati različite površine.” Primjerice, robot može identificirati je li kromirani premaz na nekom predmetu savršeno primijenjen ili ne, a za to koristi postupak pri kojem proučava način na koji se svjetlo reflektira od materijala. Krinke dodaje: “Ako se koriste dvije različite kamere, robot može pregledati jedan predmet s aspekata lijevog i desnog oka.” Štoviše, workerbot je također sposoban za pregled komponenti tijekom kontinuiranog 24-satnog razdoblja – to je važna prednost kada je preciznost od najveće važnosti, kao u području medicinske tehnologije, gdje neispravan dio može, u najgorem slučaju, ugroziti ljudske živote.

Još jedna posebnost pi4-workerbot je da ima dvije ruke. “To omogućuje izvođenje novih vrsta poslova,” kaže Surdilovic. “Ovi roboti mogu prenositi komade iz jedne ruke u drugu.” To je korisno, primjerice, za promatranje složenih komponenti iz svih kutova. Konvencionalne robotske ruke u pravilu imaju samo jedan zajednički okretni spoj na ramenu. Drugim riječima, oni imaju šest stupnjeva slobode, a ne sedam kao ljudska ruka.” Međutim, kao i zajednički okretni spoj na ramenu, workerbot ima dodatni objekt za rotaciju koji odgovara zglobu na ljudskom tijelu. Surdiloviceva je radna skupina razvila sustav kontrole za workerbota. On se prisjeća: “Bio je pravi izazov programirati da dvije ruke rade zajedno – na primjer, da pregledaju proizvod ili sastave dvije komponente. To zahtijeva dodatne senzorske sustave.”

Istraživači su također obdarili robota osjetljivim prstima. “Ako ispravno postavite jačinu stiska, on će moći držati jaja bez njihovog pucanja”, kaže Surdilovic. Uz to čak ima i različite izraze lica. Ako njegov rad ide glatko, smijat će se sretno. Kada izgleda da se dosađuje, znači da čeka na rad pa upravitelj proizvodnje zna da proizvodni proces može ubrzati.

Izvor:  Fraunhofer-Gesellschaft

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Robotika

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh