Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Robot Spot postao pastir na Novom Zelandu

Boston Dynamics je u suradnji s novozelandskom tvrtkom Rocos pretvorio Spota u robota farmera tj. čuvara ovaca.

Foto: Screenshot YouTube / Rocos - Robot Operations Platform

Tvrtka Boston Dynamics objavila je u rujnu 2019. godine da je robot Spot dostupan za prodaju svakoj tvrtki koja “ima dobre ideje”. Iz tvrtke su naveli da se od budućih kupaca očekuje da unaprjeđuju dalje kupljene modele i da ih tako približe primjenama u svakodnevnom životu. Na popisu aktivnosti se poslije nekoliko mjeseci našlo i čuvanje ovaca na Novom Zelandu.

Mnogi tvrde da ovaj četveronožni robot izgleda pomalo distopijski, što zbog načina na koji se kreće, što zbog zadataka za koje je do sad osposobljen. Tako se ovi roboti opisuju kao oni koji se “mogu penjati uz stepenice i kretati se kroz kompleksne terene s nevjerojatnom lakoćom”.

Spot se može kretati brzinom od 1,6 metara u sekundi i može izdržati 90 minuta aktivnosti po punjenju. Osim toga, koristi LIDAR vision od 360 stupnjeva, kao i Light Detection i Raging sustav zahvaljujući kojima može mapirati svaki unutrašnji i vanjski prostor u tri dimenzije. Ovaj četveronožni robot može se slobodno kretati, a da pritom ne udara u prepreke, te može pratiti ciljanje objekte bez dodatnog treninga. No, čini se da Spot sad može raditi i ono zbog čega smo se oduvijek divili samo ovčarskim psima.

Boston Dynamics je u suradnji s novozelandskom tvrtkom Rocos pretvorio Spota u robota farmera tj. čuvara ovaca. Njihov cilj je pokazati koliko koristan i funkcionalan ovaj robot može biti. To predstavlja još jedan korak ka automatizaciji, što svakako izaziva strah kod ljudi koji se boje da bi jednog dana roboti mogli zamijeniti ljude u svim kategorijama rada.

Spot neprestano dobiva nove zadatke i uči nove trikove. Nedavno je Boston Dynamics osposobio ovog četveronožnog robota za pomoć medicinskom osoblju pri razgovoru s pacijentima oboljelima od koronavirusa, piše Engadget.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Robotika

Sophia, humanoidni robot, poznata je po tome što je 2017. godine postala državljanka Saudijske Arabije i tako postala prvi humanoidni robot koji je dobio...

Robotika

Samsung radi na robotu koji može skupljati rublje, napuniti perilicu posuđa, postaviti stol, natočiti vino, pa čak i odnijeti ga vlasniku. Robot nosi ime...

Svemir

NASA razmišlja o ovom projektu još od 2018. godine.

Robotika

Jedan grad u Japanu rasporedio je nekoliko robota-vukova koji se kreću i zavijaju u nadi da će prestrašiti medvjede koji postaju sve veća prijetnja...

Oglašavanje