Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Elektronika

Robotizirani plutajući senzori s Android mobitelima

Studenti i znanstvenici Sveučilišta California, Berkley, ovog su tjedna u rijeku Sacramento, nekih 130 kilometara istočno od San Francisca, počeli spuštati robotizirane plutajuće senzore kojima je osnovna svrha praćenje toka rijeke i mjerenje brojnih parametara važnih za očuvanje okoliša.

Riječ je o projektu Mreža plutajućih senzora (The Floating Sensor Network Project), u kojem će 100 inteligentnih robotiziranih senzora prikupljati znanstvene podatke i pratiti brzinu toka rijeke, temperaturu vode, njezin salinitet, stupanj zagađenosti, te stanje riječnih obala.

Senzori su opremljeni kompasima i GPS uređajima, ali i komunikacijskom opremom koja im omogućuje da prikupljene podatke pošalju znanstvenicima.

Neki od senzora imaju u svojim vodootpornim kućištima pametne Android telefone, što im omogućuje automatsko objavljivanje postova na Twitteru.

Dobiveni rezultati će pomoći znanstvenicima u sticanju boljeg uvida u hidrološke prilike u delti rijeke Sacramento, posebice kada su u pitanju izvori pitke vode u tom području, koji osiguravaju dvije trećine potreba Kalifornije za pitkom vodom.

Dobiveni podaci će se moći iskoristiti i za proučavanje mriještenja lososa, a dugoročni cilj projekta je formiranje elektronske hidrološke mreže Kalifornije, kojoj će se moći pristupiti preko Interneta u realnom vremenu.

Prema riječima znanstvenika, prednost ovakvog načina praćenja stanja riječnih tokova u odnosu na stacionarne senzore leži u tome što ne zahtijevaju nazočnost ljudi.

Osim toga, kada im se baterije isprazne, senzori se mogu izvaditi iz vode da bi se napunile, a zatim ponovo pustiti u vodu gdje god je to potrebno.

Znanstvenicima Sveučilišta California u Berkleyu su na ovom projektu pomogli i njihovi kolege sa Sveučilišta San Francisco, te znanstvenici iz Američkog nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore, piše Vidi.hr

3 komentara

3 Comments

 1. Alen Vodanović

  11 svibnja, 2012 u 10:42 pm

  npr kliko ljudi na godinu zavrži u rjeku

 2. Milivoj Šegan

  11 svibnja, 2012 u 11:01 pm

  sve mogu izmjerit,,al vlagu vode..ne :))

 3. Jahac Rumene Kadulje

  12 svibnja, 2012 u 5:17 am

  Je. A hrane se neopreznim kupačima. Ono, shvaćaju ih da su smeće pa ih razlažu na atome i molekule. Zakon. Sve ovisi kako su programirani i iz koliko bolesne glave su potekli. U budućnosti će još usmjeravati rijeku da teče od ušća prema izvoru, a i pjevat će ko jeleni u doba parenja. Bezuvijetno.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Računarstvo i internet

Bilo je samo pitanje vremena kad će virtualni svijet konačno učiniti odlučujući korak prema onom fizičkom, a sudeći prema informacijama iz Googlea, taj trenutak...

Računarstvo i internet

Čini se sasvim izvjesnim kako će Google na svojoj Google I/O konferenciji ovog tjedna predstaviti novu verziju Android operativnog sustava. Prema svemu sudeći, novi...

Oglašavanje