Connect with us

Znanost

Biotehnologija

Robotska tuna u obavještajnoj službi SAD-a

Nema sumnje – one su jako dobre u onome što rade. Ali, one ne slušaju naredbe, posebno ne one o obavljajnju inspekcije u zauljenim ili opasnim sredinama ili, što se toga tiče, u bilo kakvom surovom okruženju. Ipak, one su među najbržim i najspretnijim stvorenjima na planeti, imaju izvanredne sposobnosti kretanja i velikim i manjim brzinama zbog svojih ujednačenih tijela i fino podešenog mišićno/osjetilno/kontrolnog sustava. Ovo impresivno stvorenje je skromna tuna.

Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS) financira razvoj bespilotnog podvodnog vozila sa zaštićenim nazivom BIOSwimmer koje je dizajnirano da podsjeća na tune. Zašto tune? Tuna ima prirodni oblik tijela koji je idealan za bespilotne ronilice, što omogućava rješavanje nekih pogonskih i upravljačkih problema koji muče konvencionalne ronilice.

Inspiriran stvarnom tunom, BIOSwimmer je dizajniran da ima visoke manevarske sposobnosti u teškim uvjetima, s fleksibilnim krmenim dijelom i na odgovarajući način postavljenim prsnim i drugim perajama. Za teško dostupna mjesta na kojima je potrebna podvodna inspekcija, okvir ronilice nadahnut oblikom tune predstavlja optimalan dizajn. On može pregledati unutrašnjost šupljina brodova kao što su poplavljena brodska dna i rezervoari ili  teško dostupna vanjska područja broda poput kormila ili pogona. Također, može pregledati i zaštititi luke i gatove, pretraživati zadana područja i obavljati druge sigurnosne misije.

Zadatak razvoja BIOSwimmera dodijeljen je američkoj tvrtki Advanced Systems Group (ASG) u Walthamu, dijelu Boston Engineering Corporation. “Ronilica je dizajnirana za podršku raznim taktičkim misijama, a s izmjenjivim senzorima i promjenjivim upravljačkim i operativnim sustavom može biti optimizirana za pojedinačne misije”, kaže direktor ASG-a Mike Rufo.

BIOSwimmer ima baterijski pogon i priređen je za dugotrajan rad. Poput drugih bespilotnih ronilica, koristi vlastito računalo za navigaciju, senzor obrade podataka i komunikaciju. Njegova operativna kontrolna jedinica povezana je na laptop i omogućava korisniku intuitivnu kontrolu i jednostavno upravljanje za svestrano korištenje vezano uz pojedinu misiju. Jedinstveni aspekt ovog sustava je spoj unutarnjih sastavnica i vanjskih senzora koji su dizajnirani za zahtjevno okruženje tijesnog prostora i visoku viskoznost tekućina.

“Radi se o korištenju onoga što nam je već poznato u znanosti”, kaže David Taylor, voditelj programa za BIOSwimmer. “To se zove biomimetika. Mi koristimo prirodu kao osnovu za projektiranje i inženjering sustava koji radi veoma dobro. Tune su imale milijune godina da razviju svoju sposobnost da se kreću u vodi s nevjerojatnom učinkovitosti. Nadam se da nama neće trebati tako mnogo.”

Biološki inspirirana robotika (biomimetic robotry) je relativno nova znanost koja postaje sve popularnija. Tu su sada robotski jastozi, muhe, macaklini, moljci, školjke, psi, pa čak i zmijica poput robota. Sve su dizajnirane za obavljanje različitih misija, uključujući nadzor, potrage i spašavanja. Robotika utemeljena na zmiji i slonu, na primjer, može biti idealan način za traganje za preživjelima unutar ruševina objekata uništenih u eksploziji ili prirodnim katastrofama.

Izvor: Homeland Security’s Science & Technology Directorate

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

2 komentara

2 Comments

  1. Zlatko Kuba

    9 listopada, 2012 kod 6:01 pm

    valjalo bi upecati takvu

  2. Kurac Od Mravojeda

    9 listopada, 2012 kod 6:13 pm

    Jel bogata s omega3 i vitaminom D?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biotehnologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh