Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Robotski pomoćnici dolaze na svemirsku stanicu: astronauti će dobiti mehaničku pomoć

Već 1990-ih NASA-ini astronauti su bili kronično prekomjerno raspoređeni u orbiti, te stoga nije bilo dovoljno vremena za sve planirane znanstvene pokuse.

Tako je nastala ideja. Robot, veličine i oblika nogometne lopte, mogao bi raditi zajedno s posadom. Evo kako su Gawdiak, izumitelj takve novosti i njegovi kolege u NASA-inom Ames istraživačkom centru, gdje je tada bio inženjer istraživanja, zamislili svog pomoćnika 2001. godine.

Tada nitko nije razmišljao o upravljanju svemirskom letjelicom unutar svemirske letjelice. Gledajući iz ove perspektive, može se reći da je koncept bio tehnološki ispred svog vremena, osobito u softveru potrebnom za rad i kretanju neovisno o svemirskom brodu. Poput mnogih naprednih NASA-inih projekata, nikada nije stigao u svemir.

Gotovo 20 godina kasnije, squarish, slobodni leteći gadget vrlo sličan ovom robotu, nazvanom Astrobee, bit će poslan u svemirsku postaju na misiji Cygnus cargo koja će biti lansirana ovog proljeća. Za sada, Astrobee je klasificiran kao eksperimentalni, ali njegovi tvorci se nadaju da će konačno započeti svoju redovitu dužnost kao robotski pomoćnik za astronautsku ekipu: fotografiranje, praćenje atmosfere u kabini, čitanje RFID oznaka sličnih barkodu, praćenje hrane, spremanje rezervnih dijelova i ostale opreme za stanice, te rukovanje s bilo kojim drugim poslovima.

Najbliže što astronauti danas imaju mehaničkom pomoćniku jest Robonaut, spretan humanoid lansiran na stanicu 2011. Ali unatoč tome što je prošao sve svoje testove – pokazao, na primjer, da može okrenuti prekidač, ili odgovoriti na zapovijedi s terena – Robonautova karijera nije napredovala onako kako su se nadali njegovi tvorci. Trenutno je skriven zbog greške u napajanju, a robot nije bio u punom radnom stanju jer su mu noge stigle (odvojeno od trupa i glave) 2014. godine.

”Preveliki je da bi se moglo učiniti nešto korisno. Mislim, zauzima cijeli hodnik “, kaže Terry Virts, bivši astronaut koji je služio kao zapovjednik postaje 2015. godine. Čak i njegovi izumitelji priznaju da Robonaut, sa svojim sofisticiranim spretnim rukama, može biti pretjeran za vrste zadataka koje astronauti trebaju većinu vremena.

Eksperiment pod nazivom MANTIS (Modularni napredni mrežni telerobotski sustav sučelja), koji je razvio Tethers Unlimited iz Seattlea u okviru jednog od NASA-inih istraživačkih grantova za mala poduzeća, pomogao bi u rasterećenju posade, kaže glavni istražitelj Blaine Levedahl, preuzimajući neke od jednostavnih rutinskih postupaka. 

Prvi zadatak koji MANTIS-ovi programeri planiraju demonstrirati je upotreba robotske ruke dugačke tri metra, kojoj se zapovijeda s tla. No, Levedahl kaže da ako MANTIS stigne u svemir 2019. godine, kao što se nada, telerobot će biti dostupan drugim istraživačima, koji će sigurno pronaći druge aplikacije. MANTIS, poput Astrobee, počeo bi dokazivati svoju vrijednost i na kraju bi postao dio tima.

Trenutno, NASA planira letjelicu Deep Space Gateway koja će biti postavljena u orbitu Zemlja-mjesec, počevši od sredine 2020-ih. Vozilo bi samo povremeno zauzimali astronauti, tako da će biti trenutaka kada na brodu nema ljudi koji će održavati kritične sustave. Robotičari kažu da je ovo pravo vrijeme za poticanje automatizacije.

Zaključno, NASA će morati promijeniti svoju konzervativnu kulturu. Dobivanje bilo koje nove, neprovjerene tehnologije u orbitu, čak i kao eksperiment, zahtijeva ustrajnost. 

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Grupa znanstvenika Američke svemirske agencije (NASA) je otkrila planet veličine Zemlje na kojem bi se mogao razviti neki oblik života. Iz NASA-e su izjavili...

Svemir

Oni koji su oduvijek željeli stići do Mjeseca ili do Internacionalne svemirske stanice uskoro bi to mogli i napraviti, s obzirom na to da...

Znanost za početnike

Zvijezde su prekrasna nebeska tijela, ali što ih čini takvima? Od čega se sastoje? Kako nastaju zvijezde? Zvijezde nastaju iz oblaka prašine koji su...

Astrofizika

Živimo u čudesno složenom svemiru, a mi smo po prirodi znatiželjni u vezi svega. Vrijeme prolazi, a još uvijek se pitamo – zašto smo...

Oglašavanje