Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Mikrobiologija

Rođena djevojčica iz zametka zamrznutog prije 24 godine

Beba je svjetski rekorder i predbožićno čudo.

Bračni par iz američke države Tennessee je postao roditeljima jedne zdrave djevojčice koja je rođena iz zametka zamrznutog prije čak 24 godine, vijest je to koja je preplavila američke i svjetske medije. I to ne bez razloga. Po znanstvenicima sa sveučilišta u Tennesseeju, još nijedan ljudski zametak na svijetu nije bio toliko vremena zamrznut prije rođenja.

Malena djevojčica se zove Emma, a njezini presretni roditelji su Tina (26) i Benjamin Gibson (33). To bi značilo da je novopečena majka Tina Gibson svega dvije godine starija od zametka koji je u nju bio usađen. “Taj zametak i ja smo mogle biti najbolje prijateljice”, rekla je.

Sam postupak oplodnje je izvršen u Nacionalnom centru za donaciju zametaka (NEDC) u Knoxvilleu. NEDC inače uzima zamrznute zametke parova koji ih više ne žele i nudi ih onima koji silno žele djecu, a ne mogu je imati prirodnim putem.

Bračni par Gibson, koji inače ne može imati djece zato što Benjamin pati od cistične fibroze, razmišljao je i o posvajanju djeteta prije nego što je pristao na “posvojenje zametka”. Jeffrey Kennan, ravnatelj NEDC-a,  rekao je kako se nada da će Emmina priča nadahnuti i druge da doniraju “ostavljene” zametke obiteljima koje bi ih željele.

“Emma je tako divno čudo. S obzirom na to koliko je dugo bila zamrznuta, izgleda savršeno”, poručio je sretni tata Benjamin.

Nakon što ljudi prođu kroz in vitro oplodnju (IVF), ponekad ostaju zametci viška. Roditelji mogu odlučiti hoće li zamrzavati te zametke kako bi ih mogli koristiti oni koji prirodno ne mogu dobiti dijete. Suvremeni znanstveni napredak znači da sigurnost otapanja tih istih zametaka nikada nije bila jednostavnija ili sigurnija.

Takvi se zametci znaju nazivati “snježnim bebama” ili “snježnim pahuljicama”, budući da su tijekom godina sačuvani u suspenziji dubokog zamrzavanja. U Sjedinjenim Američkim Državama trenutno je oko 700.000 do milijun ljudskih zametaka.

Gibsoni su kao naknadu za zametak morali odvojiti oko 7.500 dolara, što je uključivalo i medicinski postupak, kao i emocionalnu i pravnu podršku, a pod uvjetom da su “muž i žena u braku najmanje 3 godine”.

Fascinantno je koliko je znanost napredovala da se mogu čuvati zametci zamrznuti toliko dugo bez oštećenja i gubitka materijala, no Tina Gibson smatra da je njezina beba ipak “dar od Gospodina”, kako je rekla.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Mikrobiologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh