Connect with us

Znanost

Društvene znanosti

Roditelji sve više ulažu u društveni uspjeh svoje djece

Fakultetski obrazovane majke u SAD-u su spremne na veliku žrtvu kako bi osigurale svojoj djeci mjesto na elitnom koledžu, navode Garey i Valerie Ramey, istraživači sa University of California, San Diego. Od sredine 1990-ih započinje trend pojačanog posvećivanja djeci naročito među visoko obrazovanim majkama. One koriste i do devet sati svog slobodnog vremena svaki tjedan na organizaciju vanškolskih aktivnosti i prijevoz djece na te obaveze. Njihov cilj je upisati svoje dijete na vrhunsko sveučilište i time mu osigurati svijetlu budućnost.

Rameyevi su uočili i opisali ovu pojavu, te objasnili njezine uzroke u radu objavljenom u časopisu National Bureau of Economic Research. Studija je potaknuta vlastitim iskustvom Rameyevih. Kada su se sa svojom djecom doselili u San Diego, bili su iznenađeni brojem vanškolskih aktivnosti koje pohađaju vršnjaci njihove djece. Tijekom vremena i oni su osjetili potrebu da se uklope u natjecanje.

“Iznenadilo me da visoko obrazovane majke napuštaju svoj posao, kako bi omogućile svojoj djeci pohađanje različitih aktivnosti”, rekla je Valerie. Isprva su Rameyevi mislili to je to samo lokalna pojava no nakon provedenih ispitivanja su dokazali da je to nacionalni trend. U ispitivanju su analizirali podatke prikupljene u anketama provedenim u SAD-u u razdoblju 1965. – 2007. Pitanja iz ankete su se odnosila na vrijeme koje roditelji provode sa svojom djecom.

Pokazalo se da su roditelji tijekom triju desetljeća (1965. – 1990.) skraćivali vrijeme posvećeno djeci. A onda su iznenada, prije dvadesetak godina, izmijenili svoje ponašanje i započeli obrnuti trend. Broj djece po domaćinstvu u istom vremenskom razdoblju se smanjio. Novi trend se javio sredinom 1990-ih, a bio je dva puta veći kod visoko obrazovanih roditelja, posebno među majkama.

U prosjeku, broj sati koje su visoko obrazovane žene posvećivale brizi o djeci sredinom 1990-ih je od ranijih 13 na 22 sata tjedno. Nasuprot tome, žene bez visoke naobrazbe koje su se ranije bavile djecom 11 sati tjedno produljile su to na 16 sati. U istom razdoblju i visoko obrazovani očevi su se dulje bavili djecom, od prijašnjih 4 na današnjih 10 sati, a oni bez visokog obrazovanja od ranijih 4 na 8 sati. Roditelji su to vrijeme uglavnom trošili na prijevoz djece sa jedne aktivnosti na drugu.

Provjera je pokazala da unutar skupine ispitanika tijekom vremena nisu nastupile bitne promjene. Prihodi roditelja se nisu bitno mijenjali, kao ni stope kriminaliteta u društvu. Na izravan upit ispitivača roditelji su izjavljivali da ne nalaze poseban užitak u dugotrajnijem bavljenju djecom, dok su majke odgovarale da im je briga o djeci manje ugodna nego kuhanje i kućanski poslovi. Oba roditelja su bila suglasna da povećane obaveze s djecom predstavljaju dodatni teret u savladavanju dnevnih obaveza.

Trend povećanog posvećivanja djeci se javio u razdoblju u kojem je upis na fakultet postao puno teži. Broj maturanata koji se žele upisati na fakultet je višestruko premašio fakultetske upisne kvote. Istovremeno su visoko obrazovani stručnjaci počeli zarađivati bolje od svih ostalih. Na temelju svega navedenog Rameyevi su zaključili da je cilj pojačane roditeljske aktivnosti osigurati djeci upis na dobar fakultet i time im osigurati bolji život u budućnosti. Kako bi potvrdili svoju hipotezu istraživači su usporedili podatke iz anketa provedenih u SAD-u i Kanadi. Ove dvije države su slične po mnogim društvenim trendovima i običajima, ali je upis na fakultet u Kanadi znatno lakši. Rameyevi su utvrdili da se u Kanadi tijekom posljednja dva desetljeća nije promijenilo vrijeme koje roditelji provode uz svoju djecu. Garey i Valerie Ramey smatraju da je time potvrđena njihova pretpostavka.

“Premda se može prihvatiti da roditeljsko ulaganje čini djecu boljim članovima društva, ono sa druge strane sa sobom donosi i značajno rasipanje energije”, kaže Ramey. Možda bi društveno korisnije bilo povećati fakultetske upisne kvote ili veći naglasak pri upisu staviti na one vrijednosti kandidata na koji roditelji ne mogu izravno utjecati.

U međuvremenu, još će se neko vrijeme nastaviti utrka roditelja za fakultetskim mjestima koja obećavaju njihovim potomcima uspon na društvenoj ljestvici. Demografija diktira broj maturanata i stvaranje gužve pri upisu. Kao reakcija na pojačanu aktivnost roditelja javljaju se brojne grupe i pojedinci koji smatraju da pretjerano strukturirano roditeljstvo nije društveno poželjno, te se zalažu za više slobode u odgoju djece.

Izvor: eurekalert.org

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Društvene znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh