Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Rover tvrtke Toyota koji će biti poslan na Mjesec dobio svoje ime

Lunarni rover nosit će ime Lunar Cruiser, priopćili su iz Toyote i JAXA-e.

Foto: Toyota

Tvrtka Toyota je još prošle godine najavila svoj novi neuobičajeni projekt. Riječ je o lunarnom roveru koji će se kretati po površini Mjeseca.

Toyota u suradnji s japanskom svemirskom agencijom JAXA radi na razvoju lunarnog rovera, a dosad su već objavljeni određeni renderi koji otkrivaju potencijalni izgled rovera. No, do sad rover nije imao ime, a sad je otklonjen i taj problem.

Lunarni rover nosit će ime Lunar Cruiser, priopćili su iz Toyote i JAXA-e. Zapravo, radi se samo o nadimku, a porijeklo imena je više nego očito. Toyota Land Cruiser je vjerojatno i najpoznatiji model japanske tvrtke i prisutan je od 1951. godine.

Foto: Toyota

Naziv Lunar Cruiser odabran je i zbog “poznatog osjećaja koji budi u ljudima koji su dio razvoja i proizvodnje prototipa rovera, kao i zbog prepoznatljivosti u široj javnosti”.

Lunar Cruiser će biti vrlo kvalitetan, izdržljiv i pouzdan, baš kao i automobil Land Cruiser. Za kretanje će koristiti tehnologiju gorivih stanica vodika koja će mu omogućiti prelazak oko 10.000 kilometara po površini Mjeseca. Unutrašnjost rovera će biti po tlakom kako bi putnici mogli boraviti u njemu.

Toyota i JAXA aktivno rade na konstruiranju prvog prototipa, a jedan od izazova su i gume koje bi trebale izdržati grub i stjenovit teren na Mjesecu.

Lunar Cruiser bi se na Mjesecu trebao naći do kraja ovog desetljeća, ako sve bude išlo prema planu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Riječ je o projektu Safe and Precise Landing Integrated Capabilities Evolution (SPLICE) koji ima za cilj poboljšati sigurnost slijetanja.

Svemir

Prva Mastenova lunarna misija trebala bi se dogoditi 2022. godine ako sve bude išlo prema planu.

Planete i mjeseci

Curiosity je 5. kolovoza ove godine proslavio osam (zemaljskih) godina na Marsu.

Planete i mjeseci

Rover je lansiran iz Kennedy Space Centra na Floridi

Oglašavanje