Connect with us

Znanost

Rusi namjeravaju stići na Mars za samo 45 dana?!

FOTO: YOUTUBE / MR DONNIE ANT

Inženjerstvo

Rusi namjeravaju stići na Mars za samo 45 dana?!

Iako je prošlo gotovo 47 godina otkad su se Neil Armstrong i Buzz Aldrin izašli iz lunarnog modula i zakoračili površinom Mjeseca, još se uvijek nismo puno odmakli od pogonskih sustava iz tog vremena. Štoviše, nakon što su se Amerikanci odlučili na razvoj SLS-a, kao pogonskog sustava baziranog na klasičnoj kombinaciji vodika i kisika, a koji bi nas trebao vratiti na Mjesec i odvesti na Mars, mnogi su se upitali je li takav sustav uopće u stanju poduprijeti uspješno izvršenje misije na Mars s ljudskom posadom.

Kako bilo, čini se da se i Rusi pitaju navedeno, budući da je iz njihove državne nuklearne kompanije Rosatoma, nedavno iscurila informacija kako se dotični spremaju na konstrukciju pogonskog sustava na nuklearni pogon, koji bi putovanje svemirskog broda s ljudskom posadom između Zemlje i Marsa skratio na samo 45 dana.

Štoviše, ekipa iz Rosatoma navodno ima i plan za brz povratak kozmonauta s Marsa, a što trenutno nema ni NASA, posebice u svijetlu činjenice je u planovima iz prethodnih godina ukupno vrijeme misije iznosilo divovskih 18 mjeseci. Naime, skraćenje trajanja misije od neobične je važnosti za njen uspjeh, prvenstveno zbog negativnog utjecaja života u svemiru na zdravlje ljudi.

Spomenimo ovdje kako ovo nije prvi pokušaj razvoja svemirskog broda na nuklearni pogon, budući da su i Rusi i Amerikanci tijekom 60-ih godina 20. st. nastojali osmisliti letjelice koje bi pogonio nuklearni reaktor, uz napomenu kako se radilo prvenstveno o manjim letjelicama, kao što su sateliti.

Iako dužnosnici Rosatoma nisu željeli otkriti o kakvom bi se tipu nuklearnog pogona moglo raditi, pretpostavlja se da bi dotični mogao uključivati proizvodnju topline kroz proces fisije, koja bi potom mogla biti iskorištena za paljenje smjese vodika ili nekog drugog kemijskog spoja, barem u početnom stadiju putovanja.

„Letjelica opremljena nuklearnim reaktorom trebala bi imati 30 puta veće zalihe energije u odnosu na klasične svemirske brodove. Koncepti koje razvijamo omogućit će čovječanstvu izgradnju svemirskih brodova koji mogu odgovoriti na izazove 21. stoljeća, kao što su prijevoz tereta, uklanjanje svemirskog smeća, odbijanje udara asteroida, itd.“, navode iz Rosatoma.

Štoviše, iz kompanije otkrivaju kako će prvi prototip pogona biti spreman za testiranje već 2018., pod uvjetom da prikupe potrebna novčana sredstva. Budući da Rosatom raspolaže s budžetom od 700 milijuna USD, a što je tek djelić sredstava predviđenih za SLS, koji bi trebao koštati oko 10 milijardi USD, ostaje pitanje kako će Rusi financirati navedeni projekt. Tko zna, možda će predsjednik Putin odriješiti kesu, posezanjem u državni proračun. Nadajmo se da hoće.

Izvor: Rosatom.ru

Zaljubljenik u znanstvenu fantastiku, serije i filmove, kao i kvizove znanja. Urednik SF Centra, najvećeg hrvatskog SF webringa

13 komentara

13 Comments

 1. Oči su ogledalo duše

  22 ožujka, 2016 kod 8:15 pm

  <3

 2. Milivoj Šegan

  22 ožujka, 2016 kod 8:24 pm

  Rusi su bitno pragmatičniji,nisu skloni Teorijama,više Patentu,kao i N.Tesla, onomu što samo funkcionira,takav im je i ne samo motor raketni ,već i vojno Indutriski komplex,razbiše u 20 st, Zapadni patentiran i ne samo u ex Osovini,? Prilagođen elektronskom ratovanju, tu su ispred svih, njihova je bregasta,a ne ravna ! 🙂

 3. Dino Shady

  22 ožujka, 2016 kod 8:38 pm

  Ne kradite starcraft sheme

 4. Armin Avdic

  22 ožujka, 2016 kod 8:59 pm

  Dobar vic.

 5. Paolo Ende

  22 ožujka, 2016 kod 9:36 pm

  Tko je ono ikad bio na mjesecu?

  • Znanost.com

   24 ožujka, 2016 kod 9:20 pm

   12 ljudi. Ako želite znati više, stojimo vam na raspolaganju. 🙂

  • Paolo Ende

   24 ožujka, 2016 kod 9:45 pm

   Ja osobno u to ne vjerujem, no dokazite mi ako uspijete. I naravno zelite. 🙂

  • Ahmed Sadikovic

   26 ožujka, 2016 kod 12:22 pm

   Ne znam zasto ne vjerujes s obzirom kakvu tehnologiju imamo danas prije bi rekao da su vec i bili na marsu ali samo kriju od nas “ljudi” a bog zna sta sve rade

 6. Mario Mijatovic

  23 ožujka, 2016 kod 9:03 am

  sad ce ameri sletit za 35 dana i napravit ce film o tome.

 7. Josip Zenčić

  23 ožujka, 2016 kod 9:14 am

  Rekla-kazala-Bla-bla… Bili živi pa vidili:))

 8. Mario Mađaroš Farkaš

  23 ožujka, 2016 kod 11:28 am

  Ja sam bio jučer danas sam se vratio

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh