Connect with us

Znanost

Inženjerstvo

Rusija gradi najvećeg nuklearnog ledolomca

Globalno zatopljenje i omekšavanje leda uopće ne brine Rusiju. Njihov je plan probiti nove putove kroz ledeni omotač Arktičkog mora i doći do dragocjenih zaliha fosilnih goriva koje se nalaze ispod površine ledenog oceana, a za transport rudarske opreme i odvoz sirovina će im trebati snažan ledolomac.

Rusija već posjeduje veliku flotu dizelskih ledolomaca, no novi brod kojeg su započeli graditi predstavlja nešto što svijet još nije vidio. Masivni 170-metarski ledolomac s dva nuklearna reaktora od 60 megawatta predstavljat će najvećeg i najsnažnijeg ledolomca koji postoji.


Brod će proizvesti tvrtka Rosatomflot, specijalizirana za izradu plovila na nuklearni pogon, koja je već proizvela šest manjih nuklearnih ledolomaca, a u javnosti je poznata i po projektu kontroverznih plutajućih nuklearnih elektrana koje će koristiti isti RTM-200 reaktor kao i ovaj ogromni ledolomac.

Glavna razlika u odnosu na sve postojeće ledolomce bit će u tome što će ovaj moći mijenjati dubinu gaza od 8,53 do 10,67 metara zahvaljujući ogromnim balastnim tankovima, što znači da će moći probiti prolaz kroz zamrznute otvorene vode azijskog kontinenta, kao i prolaziti kroz ledene sibirske rijeke koje će ga moći dovesti duboko u Rusiju, piše Vidi.hr.

Cijena novog ledolomca će se kretati oko 1,1 milijardu dolara, a dodatnu zanimljivost predstavlja činjenica što će ovaj brod imati dovoljno energije za sedam godina plovidbe bez dopunjavanja goriva.

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

8 komentara

8 Comments

 1. Matija Galina

  16 rujna, 2012 kod 12:24 pm

  nego tko bi ako ne bi rusi 😀

 2. Ivan Gregorić

  16 rujna, 2012 kod 12:25 pm

  a sta ce im? Dok ga sagrade moci ce sa obicnim camcem probit ono sta je ostalo 🙁

 3. Erik Anunnaki

  16 rujna, 2012 kod 12:25 pm

  baš me zanima šta če lomit za 50 godina…..lol

 4. Dragan Protić

  16 rujna, 2012 kod 12:29 pm

  Što to znači ?? Znači da što neki tvrde dolazi globalno smrzavanje a ne otopljavanje ,…kontra efekt …mislim trenutno ako gledamo topi se severni pol nema potrebe sada,a kasnije ???

 5. Blanka Kuhar

  16 rujna, 2012 kod 12:29 pm

  Da unište i to malo leda na polovima, da što brže naprave potop Zemlje…Mi bi trebali za to vrijeme graditi Noevu lađu, ali unutra samo “probrani”, nitko iz vlade, bogatih i nadobudnih, jer želimo novi pošten i nenasilan svijet!!!

 6. Ivica DI Giusto

  16 rujna, 2012 kod 1:13 pm

  Mozda traze naciste na antartiku.,

 7. Domagoj Lukic

  16 rujna, 2012 kod 1:20 pm

  jao si onom ko ce biti na brodu kada rokne reaktor!

 8. Ratko Cikovic

  16 rujna, 2012 kod 3:48 pm

  Uskoro im nece trebat 🙂

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh