Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Rusija gradi najvećeg nuklearnog ledolomca

Globalno zatopljenje i omekšavanje leda uopće ne brine Rusiju. Njihov je plan probiti nove putove kroz ledeni omotač Arktičkog mora i doći do dragocjenih zaliha fosilnih goriva koje se nalaze ispod površine ledenog oceana, a za transport rudarske opreme i odvoz sirovina će im trebati snažan ledolomac.

Rusija već posjeduje veliku flotu dizelskih ledolomaca, no novi brod kojeg su započeli graditi predstavlja nešto što svijet još nije vidio. Masivni 170-metarski ledolomac s dva nuklearna reaktora od 60 megawatta predstavljat će najvećeg i najsnažnijeg ledolomca koji postoji.


Brod će proizvesti tvrtka Rosatomflot, specijalizirana za izradu plovila na nuklearni pogon, koja je već proizvela šest manjih nuklearnih ledolomaca, a u javnosti je poznata i po projektu kontroverznih plutajućih nuklearnih elektrana koje će koristiti isti RTM-200 reaktor kao i ovaj ogromni ledolomac.

Glavna razlika u odnosu na sve postojeće ledolomce bit će u tome što će ovaj moći mijenjati dubinu gaza od 8,53 do 10,67 metara zahvaljujući ogromnim balastnim tankovima, što znači da će moći probiti prolaz kroz zamrznute otvorene vode azijskog kontinenta, kao i prolaziti kroz ledene sibirske rijeke koje će ga moći dovesti duboko u Rusiju, piše Vidi.hr.

Cijena novog ledolomca će se kretati oko 1,1 milijardu dolara, a dodatnu zanimljivost predstavlja činjenica što će ovaj brod imati dovoljno energije za sedam godina plovidbe bez dopunjavanja goriva.

8 komentara

8 Comments

 1. Matija Galina

  16 rujna, 2012 u 12:24 pm

  nego tko bi ako ne bi rusi 😀

 2. Ivan Gregorić

  16 rujna, 2012 u 12:25 pm

  a sta ce im? Dok ga sagrade moci ce sa obicnim camcem probit ono sta je ostalo 🙁

 3. Erik Anunnaki

  16 rujna, 2012 u 12:25 pm

  baš me zanima šta če lomit za 50 godina…..lol

 4. Dragan Protić

  16 rujna, 2012 u 12:29 pm

  Što to znači ?? Znači da što neki tvrde dolazi globalno smrzavanje a ne otopljavanje ,…kontra efekt …mislim trenutno ako gledamo topi se severni pol nema potrebe sada,a kasnije ???

 5. Blanka Kuhar

  16 rujna, 2012 u 12:29 pm

  Da unište i to malo leda na polovima, da što brže naprave potop Zemlje…Mi bi trebali za to vrijeme graditi Noevu lađu, ali unutra samo “probrani”, nitko iz vlade, bogatih i nadobudnih, jer želimo novi pošten i nenasilan svijet!!!

 6. Ivica DI Giusto

  16 rujna, 2012 u 1:13 pm

  Mozda traze naciste na antartiku.,

 7. Domagoj Lukic

  16 rujna, 2012 u 1:20 pm

  jao si onom ko ce biti na brodu kada rokne reaktor!

 8. Ratko Cikovic

  16 rujna, 2012 u 3:48 pm

  Uskoro im nece trebat 🙂

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Koronavir je jedan od prvih lijekova u Rusiji i u svijetu koji se ne bori protiv komplikacija izazvanih SARS-CoV-2, već se bori protiv samog...

Bakterije i virusi

Studija o cjepivu još nije objavljena, a za sad nema ni službene potvrde tvrdnji znanstvenika ili članova vlade.

Bakterije i virusi

Rusija će 11. svibnja započeti pretkliničko testiranje cjepiva protiv koronavirusa, najavio je direktor Istraživačkog centra za virologiju i biotehnologiju u Novosibirsku Rinat Maksutov. “Nakon...

Bakterije i virusi

Ruski istraživački centar za virologiju i biotehnologiju, poznat kao Institut Vector, testira više različitih prototipa cjepiva protiv koronavirusa kako bi pronašla lijek. “Ovog tjedna...

Oglašavanje