Connect with us

Znanost

Foto: Twitter / @FEDOR

Svemir

Rusija je poslala u svemir robota veličine čovjeka

Rusija je na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) lansirala raketu s robotom koji je letio u ruskom kozmodromu Baikonur iz Kazahstana.

Robot, nazvan Fedor (Experimental Demonstration Object Research), prvi je kojeg je u svemir poslala Rusija i to kako bi se testirao novi sustav za spašavanje u nuždi. Robot je, dakle, bio jedini putnik rakete Soyuz.

Fedor je visok nekih metar i 80 centimetara (5 ft 11 inča) i težak je 160 kilograma.

Tijekom 10 dana provedenih na ISS-u, Fedor će naučiti nove vještine poput “povezivanja i isključivanja električnih kabela, korištenje standardnih predmeta od odvijača i ključa do aparata za gašenje požara”, rekao je Aleksander Blašenko, direktor ruske svemirske agencije za buduće programe i znanost.

Nada se da će Fedor na kraju izvršiti opasnije zadatke, poput plovidbe.

Ruski android nije prvi humanoidni robot koji je putovao na ISS. 2011. godine NASA je poslala Robonaut 2, koji je ostao nekoliko godina, vratio se na Zemlju prošle godine zbog tehničkih problema. Japan je također poslao 34-centimetra (13,4 inča) visokog robota zvanog Kirobo zajedno s prvim japanskim zapovjednikom stanice.

Pucanje iz puške i vožnja

Fedora je u početku razvilo rusko ministarstvo za hitne slučajeve kako bi zamijenili ljudi koji rade u opasnim uvjetima. Slike i videozapisi na društvenim mrežama prikazuju robota kako uči oponašati ljudske geste i izvoditi komplicirane pokrete ruku, poput otvaranja boce. Videozapis također prikazuje kako istovremeno puca iz dvije puške i kako vozi automobil.

Prošlog mjeseca šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin pokazao je slike robota ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu rekavši da će android služiti kao “pomoćnik posade” u svemiru.

“U budućnosti planiramo da ovaj stroj pomogne i u osvajanju dubokog svemira”, dodao je Rogozin.

Rogozin je ovog mjeseca na Twitteru podijelio videozapis na kojem se vidi Fedor tijekom priprema za let.

Fedor bi trebao ostati na brodu ISS dva tjedna. Očekuje se da će ruski kozmonaut Aleksandar Skvortsov raditi s robotom, pilotirajući ga uz pomoć egzoskeleta i VR slušalica. Android će tako upravljati jednostavnim alatima “od ključa do aparata za gašenje požara”, prema Rogozinu.

Nastavi čitati
Advertisement
Možda vas zanima...

Više u Svemir

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh