Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Energija i gorivo

Ruski dosezi u obnovljivim izvorima energije

Vjerojatno najznačajnije ime na polju alternativnih izvora energije u Rusiji je ono dr. Valentina Nikolajeviča Parmona (Валенти́н Никола́евич Пармóн) koji je i član Ruske akademije znanosti .

Njegovi istraživački interesi uključuju kemijsku kinetiku, fotokatalizu, katalitičku konverziju fosilnih goriva, kemijsku pohranu obnovljive energije i konverziju biomase u gorivo.

Vodio je istraživanje komercijalno uspješnim novim katalitični procesima za proizvodnju goriva komplementaran Euro 4 i Euro 5 standardima. Također je vodio stvaranje eksperimentalnog sistema za kemijsku pohranu solarne energije s efektivnošću od 43%.

Dr. Parmon je Sibir pretvorio u rusko središte za razvoj obnovljive energije. Pod njegovim vodstvom su napravljena istraživanja  za pridobivanje goriva iz biomase, kao što su drvo i rižina ljuska te razvoj katalitičnih reaktora za konverziju sunčeve energije u kemijsku.

Osim toga je dr. Parmon razvilo i uveo novu tehnologiju za proizvodnju čišćeg motornog goriva, kao što je dizelsko gorivo po standardima Euro 4 i Euro 5 .

Danas je u Rusiji skoro 10%  visoko oktanskog goriva proizvedenog koje je razvio institut od vodstvom dr Parmona.

Dr Parmon  je 1972. godine diplomirao na Moskovskom Institutu za fiziku i tehnologiju (Московский Физико-Технический институт), poznatijem kao PhysTech (Физтех).

Svoja je istraživanja nastavio na Semenovom kemijsko-fizikalnom institutu ( Институт химической физики им. Н. Н. Семёнова, Москва, учреждение Российской академии наук) koji je dio Ruske akademije znanosti.

Od 1977. prelazi na Boreskov institut za katalize u Novosibirsku, gdje je između 1995. i 2015. godine bio direktor.

Kemiju je doktorirao 1985, a od 1989. ima status profesora. Član ruske akademije znanosti je od 1997

Globalnu nagradu za energetiku 2016. dobio je zbog svojeg rada na razvoju obnovljivih izvora energije i za poboljšavanje postupaka rafiniranja nafte, i to u konkurenciji od 140 znanstvenika iz 27 država.

Predsjedatelj međunarodnog odbora Globalne nagrade za energetiku je britanski znanstvenik i nobelovac John Allam.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Rusija je u subotu odobrila svoje cjepivo protiv koronavirusa Sputnik V za osobe starije od 60 godina, priopćilo je rusko Ministarstvo zdravstva. Osobe starije...

Biljke i životinje

Nove snimke ukazuju na to da Sjeverna Koreja koristi dupine u vojne svrhe, baš kao što to čine Sjedinjene Američke Države i Rusija.

Svemir

NASA-ina astronautkinja Kate Rubin će put svemira krenuti iz Baikonura, svemirske luke u Kazahstanu.

Arheologija i paleontologija

Posljednjih godina u Sibiru su pronađeni ostaci različitih životinjskih vrsta.