Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

S rastom temperatura, arktički komarci razvijaju se mnogo brže

(Credit: Lauren Culler)

Sa sve višim temperaturama na sjevernom polu, tamošnji komarci ne samo da se razvijaju mnogo brže, nego iz svojih lokvi izlaze puno ranije i u mnogo većim brojevima, zaključak je studije objavljene u časopisu Proceedings of the Royal Society B.

(Credit: Lauren Culler)

(Credit: Lauren Culler)

Arktički se komarci razvijaju u plitkim, privremenim lokvama koji se formiraju u tundri za vrijeme proljetnog topljenja snijega i leda. Na zapadnom Grenlandu, komarci su dominantni kukci koji se hrane krvlju drugih životinja i ljudi, no oni također i oprašuju i vrlo su važan dio prehrambenog lanca – i to kao plijen za ptice i kornjaše. U prošlom se stoljeću prosječna temperatura na Arktiku dvostruko povećala, što je utjecalo na vrijeme potrebno za razvoj komaraca i njihov broj.

Istraživački tim na čelu s Lauren Culler proveo je niz eksperimenata, kombinirajući ih s promatranjima na terenu, kako bi doznali kakav je utjecaj rastućih temperatura na razvoj komaraca i čitav prehrambeni lanac. Zatim su razvili klimatološko-populacijski model kako bi proučili opstanak komaraca – od vrlo rane dobi njihova života do odrasle faze.

Pokazalo se da se s višim proljetnim temperaturama komarci javljaju dva tjedna ranije, a skraćeno je i vrijeme njihova razvoja – 10% za svaki stupanj Celzija. Iako više temperature znače i veći broj komaraca pojedenih od strane kornjaša, ubrzani razvoj komaraca znači i manju izloženost morskim životinjama koji bi se inače njima hranili, što dovodi do povećanja broja komaraca.

Ako se arktičke temperature povećaju za 2 stupnja Celzijusa, procjenjuje se da će se opstanak komaraca povećati za 53%.

Osim toga, zatopljenje je uskladilo životni ciklus komaraca sa sezonom parenja sobova. To znači da se ženke komaraca hrane krvlju većih i manje mobilnih životinja. „Povećani broj komaraca, ali i ostalih kukaca imat će negativne posljedice na zdravlje i razvoj sobova“, rekla je Culler. Sobovi i jeleni vrlo su važni za opstanak i živote lokalnih zajednica.

Izvor: IFLS

1 komentar

1 komentar

  1. Arni Roglić

    24 rujna, 2015 u 3:40 pm

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Brod RV Polarstern je u ponedjeljak stigao u sjevernu njemačku luku Bremerhaven, nakon što je proveo 389 dana plutajući Arktikom.

Biljke i životinje

Modificirani komarci trebali bi poslužiti za smanjenje broja komaraca koji prenose bolesti.

Klima

Prethodnih dana, a posebice proteklog vikenda, američku zapadnu obalu pogodio je toplinski val.

Zemlja

Prema najgorem i za mnoge najočekivanijem scenariju, razina oceana povećat će se do 1,3 metra do kraja ovog stoljeća