Connect with us

Znanost

Biljke i životinje

S rastom temperatura, arktički komarci razvijaju se mnogo brže

Sa sve višim temperaturama na sjevernom polu, tamošnji komarci ne samo da se razvijaju mnogo brže, nego iz svojih lokvi izlaze puno ranije i u mnogo većim brojevima, zaključak je studije objavljene u časopisu Proceedings of the Royal Society B.

(Credit: Lauren Culler)

(Credit: Lauren Culler)

Arktički se komarci razvijaju u plitkim, privremenim lokvama koji se formiraju u tundri za vrijeme proljetnog topljenja snijega i leda. Na zapadnom Grenlandu, komarci su dominantni kukci koji se hrane krvlju drugih životinja i ljudi, no oni također i oprašuju i vrlo su važan dio prehrambenog lanca – i to kao plijen za ptice i kornjaše. U prošlom se stoljeću prosječna temperatura na Arktiku dvostruko povećala, što je utjecalo na vrijeme potrebno za razvoj komaraca i njihov broj.

Istraživački tim na čelu s Lauren Culler proveo je niz eksperimenata, kombinirajući ih s promatranjima na terenu, kako bi doznali kakav je utjecaj rastućih temperatura na razvoj komaraca i čitav prehrambeni lanac. Zatim su razvili klimatološko-populacijski model kako bi proučili opstanak komaraca – od vrlo rane dobi njihova života do odrasle faze.

Pokazalo se da se s višim proljetnim temperaturama komarci javljaju dva tjedna ranije, a skraćeno je i vrijeme njihova razvoja – 10% za svaki stupanj Celzija. Iako više temperature znače i veći broj komaraca pojedenih od strane kornjaša, ubrzani razvoj komaraca znači i manju izloženost morskim životinjama koji bi se inače njima hranili, što dovodi do povećanja broja komaraca.

Ako se arktičke temperature povećaju za 2 stupnja Celzijusa, procjenjuje se da će se opstanak komaraca povećati za 53%.

Osim toga, zatopljenje je uskladilo životni ciklus komaraca sa sezonom parenja sobova. To znači da se ženke komaraca hrane krvlju većih i manje mobilnih životinja. „Povećani broj komaraca, ali i ostalih kukaca imat će negativne posljedice na zdravlje i razvoj sobova“, rekla je Culler. Sobovi i jeleni vrlo su važni za opstanak i živote lokalnih zajednica.

Izvor: IFLS

Babuške su zle.

1 komentar

1 komentar

  1. Arni Roglić

    24 rujna, 2015 kod 3:40 pm

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh