Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

SAD odobrio digitalne tablete koje vas prate iznutra

Tablete s ugrađenim senzorima će biti pomoć u medicini.

Američki regulatori su odobrili uporabu prve digitalne tablete koja ima ugrađen senzor i uz čiju će pomoć biti moguće pratiti uzima li pacijent lijek na ispravan način. Time bi trebao biti napravljen velik korak naprijed kad je riječ o usklađivanju zdravstvene skrbi i tehnologije. U pitanju su lijekovi za shizofreniju, bipolarni poremećaj i depresiju kompanije Otsuka Pharmaceutical Co Ltd, koji sadrže u sebi sitan uređaj za praćenje. Dotični senzor je proizvod kompanije Proteus Digital Health.

Takvim će se sustavom liječnicima pružiti mogućnost da na objektivan način ocijene uzima li njihov pacijent lijekove po propisanom rasporedu. To bi moglo otvoriti i nove mogućnosti za monitoring u medicini, a on bi se mogao primijeniti i u nekim drugim terapeutskim područjima.

Prema informacijama FDA (Food and Drugs Administration) tableta će omogućiti praćenje unosa lijekova za mentalne bolesti izdanih na recept. Sustav bi trebao funkcionirati na sljedeći način: u tableti je smješten sićušni probavljivi senzor koji se aktivira kad dođe u kontakt sa želučanom kiselinom pacijentovog želuca te emitira signal prema nosivom Proteus flasteru (aparatiću) zalijepljenom na koži trbuha.

Taj flaster pohranjuje podatke o aktivaciji tablete, a podaci uključuju vrijeme uzimanja i drugu dijagnostiku, poput ugla pod kojim se tijelo nalazi te uzoraka pacijentovih aktivnosti. Svi se ti podaci senzorom šalju na aplikaciju pacijentovog mobilnog telefona. Odande idu njegovom liječniku, medicinskoj sestri ili osobi koja vodi brigu o pacijentu. Sam senzor je veličine zrnca soli i nema baterije ni antene, a aktiviran je želučanim sokovima. Potom se zatvara strujni krug s omotačem od bakra i magnezija s dviju njegovih strana i aktivira se električni signal.

Znanstvenici tvrde kako bi digitalna tableta u budućnosti mogla biti također primjenjiva u liječenju dijabetesa te kardiovaskularnih bolesti. “FDA podupire razvoj novih tehnologija kada su u pitanju lijekovi na recept te planira surađivati s raznim kompanijama kako bi shvatila na koji način moderne tehnologije mogu biti od koristi pacijentima i liječnicima koji propisuju lijekove”, pojašnjava Mitchell Mathis iz FDA-ova Centra za procjenu lijekova i njihovo istraživanje.

Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u zemljama u razvoju čak 50 posto pacijenata s kroničnim bolestima ne uzima redovno propisanu terapiju, a po američkim statistikama se procjenjuje da neredovito uzimanje lijekova SAD godišnje stoji između 100 i 300 milijarda dolara kada su u pitanju troškovi liječenja. Ti troškovi bi se mogli izbjeći kada bi se pacijenti dobro pridržavali terapija koje su im propisali liječnici.

Nakon informacije o tome da je američka FDA odobrila lijek, dionice Otsuke u ponedjeljak navečer porasle su za 2,5 posto.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Rusija i Sjedinjene Države nastavit će zajedno raditi na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) nakon 2024. godine, izjavio je u srijedu visoki dužnosnik ruske svemirske...

Bakterije i virusi

Cijepljenje predstavlja ključnu mjeru koja bi trebala obuzdati pandemiju koronavirusa.

Ekologija i okoliš

Iako emisija ugljičnog dioksida u SAD-u opada već desetak godina, BNEF procjenjuje da će ove godine doći do rekordnog pada.

Biljke i životinje

Nove snimke ukazuju na to da Sjeverna Koreja koristi dupine u vojne svrhe, baš kao što to čine Sjedinjene Američke Države i Rusija.

Oglašavanje