Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

SAD odobrio digitalne tablete koje vas prate iznutra

Tablete s ugrađenim senzorima će biti pomoć u medicini.

Američki regulatori su odobrili uporabu prve digitalne tablete koja ima ugrađen senzor i uz čiju će pomoć biti moguće pratiti uzima li pacijent lijek na ispravan način. Time bi trebao biti napravljen velik korak naprijed kad je riječ o usklađivanju zdravstvene skrbi i tehnologije. U pitanju su lijekovi za shizofreniju, bipolarni poremećaj i depresiju kompanije Otsuka Pharmaceutical Co Ltd, koji sadrže u sebi sitan uređaj za praćenje. Dotični senzor je proizvod kompanije Proteus Digital Health.

Takvim će se sustavom liječnicima pružiti mogućnost da na objektivan način ocijene uzima li njihov pacijent lijekove po propisanom rasporedu. To bi moglo otvoriti i nove mogućnosti za monitoring u medicini, a on bi se mogao primijeniti i u nekim drugim terapeutskim područjima.

Prema informacijama FDA (Food and Drugs Administration) tableta će omogućiti praćenje unosa lijekova za mentalne bolesti izdanih na recept. Sustav bi trebao funkcionirati na sljedeći način: u tableti je smješten sićušni probavljivi senzor koji se aktivira kad dođe u kontakt sa želučanom kiselinom pacijentovog želuca te emitira signal prema nosivom Proteus flasteru (aparatiću) zalijepljenom na koži trbuha.

Taj flaster pohranjuje podatke o aktivaciji tablete, a podaci uključuju vrijeme uzimanja i drugu dijagnostiku, poput ugla pod kojim se tijelo nalazi te uzoraka pacijentovih aktivnosti. Svi se ti podaci senzorom šalju na aplikaciju pacijentovog mobilnog telefona. Odande idu njegovom liječniku, medicinskoj sestri ili osobi koja vodi brigu o pacijentu. Sam senzor je veličine zrnca soli i nema baterije ni antene, a aktiviran je želučanim sokovima. Potom se zatvara strujni krug s omotačem od bakra i magnezija s dviju njegovih strana i aktivira se električni signal.

Znanstvenici tvrde kako bi digitalna tableta u budućnosti mogla biti također primjenjiva u liječenju dijabetesa te kardiovaskularnih bolesti. “FDA podupire razvoj novih tehnologija kada su u pitanju lijekovi na recept te planira surađivati s raznim kompanijama kako bi shvatila na koji način moderne tehnologije mogu biti od koristi pacijentima i liječnicima koji propisuju lijekove”, pojašnjava Mitchell Mathis iz FDA-ova Centra za procjenu lijekova i njihovo istraživanje.

Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u zemljama u razvoju čak 50 posto pacijenata s kroničnim bolestima ne uzima redovno propisanu terapiju, a po američkim statistikama se procjenjuje da neredovito uzimanje lijekova SAD godišnje stoji između 100 i 300 milijarda dolara kada su u pitanju troškovi liječenja. Ti troškovi bi se mogli izbjeći kada bi se pacijenti dobro pridržavali terapija koje su im propisali liječnici.

Nakon informacije o tome da je američka FDA odobrila lijek, dionice Otsuke u ponedjeljak navečer porasle su za 2,5 posto.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Ovo je prva kineska misija koja u fokusu ima Crveni planet, te mnogi ovaj potez tumače kao natjecanje s agencijom NASA.

Biljke i životinje

Osim brige oko pandemije koronavirusa, Amerikanci sad imaju i novu brigu, a to su azijski divovski stršljeni poznati kao “stršljeni ubojice”. Pojava ovih stršljena...

Bakterije i virusi

Mjere socijalne distance u SAD-u možda će se morati primjenjivati do 2022. godine, navodi se u istraživanju Fakulteta za javno zdravstvo američkog Sveučilišta Harvard,...

Biljke i životinje

Selice su najugroženije

Oglašavanje