Connect with us

Znanost

Ovisnost i liječenje

Samo jedna cigareta vodi u ovisnost

Prinuda za pušenjem može se javiti i nakon samo jedne popušene cigarete u tri godine. Zapanjuje koliko dugo može u nama “spavati” pritajena ovisnost i kako je dovoljna samo jedna cigareta da je izazove.

Ispitivanje provedeno na mladim tinejdžerima je pokazalo kako djeca koja su popušila samo jednu cigaretu kad su imali 11 godina imaju dvostruko više šanse da postanu pušači kroz sljedećih nekoliko godina nego ona djeca koja do tada nisu probala cigaretu. Nije bitno jesu li u međuvremenu pušili ili ne, dovoljna je ta jedna popušena cigareta.

Znanstvenici koji su analizirali ispitivanja tvrde kako su rezultati neovisni o spolu, etničkoj pripadnosti ili raznim gubicima. Također upada u oko činjenica da nije bitno jesu li i roditelji bili pušači i je li mlada osoba sama po sebi bila buntovnik ili ne. Ove činjenice ukazuju na “usnulu ovisnost” koja postoji kod tinejdžera koji su popušili makar samo jednu cigaretu.

Samo jedna jedina cigareta može biti dovoljna da osudi mladu osobu na životnu ovisnost o cigaretama, iako je ta jedna cigareta bila zapaljena i do prije tri godine. Želja za pušenjem ostaje upaljena dugo nakon što se ugasi prva i posljednja cigareta, zaključuju znanstvenici.

Izvor: sciencedaily.com

Tražili ste na googlu:

ovisnost o cigaretama, cigarete ovisnost

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ovisnost i liječenje

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh