Connect with us

Znanost

Sastojak zubne paste može biti efikasan u borbi protiv malarije

Foto: Pixabay

Oboljenja i poremećaji

Sastojak zubne paste može biti efikasan u borbi protiv malarije

Lako dostupan sastojak kao potencijalno moćno oružje

U pitanju je tvar koja može zaustaviti razvoj infekcije u najkritičnijim fazama.

Uz malu pomoć umjetne inteligencije, točnije robota Eve, britanski znanstvenici su ustanovili kako bi uobičajeni sastojak paste za zube mogao biti iskorišten za razvoj lijeka koji bi bio učinkovit u suzbijanju soja malarije koji je otporan na dosadašnje lijekove.

Na Sveučilištu u Cambridgeu britanski su znanstvenici uz pomoć robota Eve proveli screening te tako ustanovili kako sastojak zubne paste triklosan skriva potencijal za prekid razvoja infekcije malarijom u njezinim dvjema kritičnim fazama – u krvi i na jetri.

Posljedicama te opake bolesti u svijetu godišnje se ne uspije oduprijeti oko pola milijuna ljudi, a većina preminulih budu djeca iz najsiromašnijih afričkih zemalja.

Dotična bolest se može liječiti nizom lijekova, no s godinama se dogodilo da se povećala otpornost na iste pa bi tako neki sojevi u skoroj budućnosti lako mogli postati potpuno neizlječivi.

Upravo iz tog razloga su se znanstvenici još više angažirali na otkrivanju novih rješenja, prema tvrdnjama Stevea Olivera s Odjela za biokemiju Sveučilišta u Cambridgeu, koji je i vodio cijelu studiju u suradnji s kolegicom Elizabeth Bilsland.

Nakon što su parazite malarije uz pomoć uboda komarca „ubacili“ u novog domaćina, paraziti malarije su se uspješno proširili po jetri. Tamo su sazreli i potom se razmnožili. Poslije toga su se proširili također na crvene krvne stanice te se ondje isto tako razmnožili i proširili dalje organizmom, uzrokujući tako groznicu i potencijalno za život opasne komplikacije.

Znanstvenici su i prije znali da triklosan može blokirati rast parazita malarije u krvi i djelovanja enzima ENR koji sudjeluje u proizvodnji masnih kiselina.

Triklosan kao sastojak zubnih pasti pomaže u sprječavanju porasta bakterijskog plaka. Znanstveni tim dr. Bilsland u posljednjoj je studiji ustanovio kako triklosan uspješno blokira djelovanje jednog enzima koji se inače nalazi u stanicama malarijskog parazita.

Dokazali su kako triklosan efikasno djeluje na taj enzim čak i kod parazita otpornih na antimalarijski pirimetamin.

“Otkriće, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Scientific Reports, upućuje na to kako bismo uz pomoć triklosana mogli proizvoditi novi učinkoviti lijek protiv malarije”, zaključila je Alizabeth Bilsland.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh