Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Satelit NASA-e srušio se na Zemlju nakon 56 godina provedenih u svemiru

Spomenuti satelit je u atmosferu ušao oko 160 kilometara južnije nego što je NASA predvidjela i 25 minuta ranije nego što se očekivalo.

Foto: NASA

Satelit američke svemirske agencije NASA, sagorio je u Zemljinoj atmosferi nakon što je u svemiru proveo punih 56 godina. Riječ je o Orbiting Geophysics Observatory 1 ili skraćeno – OGO-1, koji je put svemira krenuo u rujnu 1964 godine.

OGO je u prvih pet misija trebao znanstvenicima pomoći da bolje razumiju Zemljino magnetsko polje, a satelit je nastavio kružiti oko Zemlje i nakon što je prestao biti koristan 1971. godine.

Takvi putevi nikad nisu jednostavni, s obzirom na to da oko našeg planeta kruže i drugi materijali iz svemira, pa često dolazi do sudara s letjelicama koji ih usporavaju. To se ponavlja sve dok ponovni ulazak u atmosferu ne postane neizbježan.

Upravo tako se satelit OGO-1, težine 487 kilograma, u subotu 29. kolovoza, susreo s takvim problemom, uletio u atmosferu i sagorio, a pri tom nije predstavljao opasnost za ljude na Zemlji.

Spomenuti satelit je u atmosferu ušao oko 160 kilometara južnije nego što je NASA predvidjela i 25 minuta ranije nego očekivano. OGO sateliti su i nakon prve verzije nastavili putovanja u svemir, no OGO-1 je bio najduže na zadatku, pošto su se njegovi nasljednici na Zemlju vratiti puno prije.

OGO-1 je bio prvi satelit u programu OGO sa šest svemirskih letjelica, a ostali su lansirani 1965., 1966., 1967., 1968. i 1969. Tih pet satelita vratilo se na Zemlju, zadnji 2011. godine, piše Space.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

MOXIE instrument bi trebao proizvesti šest do deset grama kisika na sat.

Svemir

SLS je divovska raketa koju će američki astronauti koristiti za let na Mjesec tijekom ovog desetljeća.

Svemir

Satelit je dobio ime po bivšem NASA-inom znanstveniku koji je imao ključnu ulogu u razvoju "svemirske" oceanografije, a njegov glavni instrument je izuzetno precizni...

Svemir

Ovo je drugi put da je ova privatna tvrtka omogućila NASA-i let u svemir.