Connect with us

Znanost

Seks adolescenata izvan romantičnih veza opasan za ocjene

Društvene znanosti

Seks adolescenata izvan romantičnih veza opasan za ocjene

Kontekst u kojem se adolescentska seksualna aktivnost odvija može znatno oblikovati negativnu vezu između seksualnog odnosa i edukacije – zaključak je istraživanja koje će biti predstavljeno na 105. godišnjem sastanku American Sociological Association.

“U usporedbi s apstinencijom, seksualni odnos koji se odvija u romantičnoj vezi često je bezopasan za ocjene, dok je više štetan u drugim vrstama veze”, kažu sociolozi Bill McCarthy s University of California-Davis i Eric Grodsky s University of Minnesota. Djevojke i mladići koji imaju seks samo s romantičnim partnerima većinom su slični ljudima koji apstiniraju što se tiče većine obrazovnih mjera koje smo istražili.”

Pod naslovom “Sex and School: Adolescent Sexual Intercourse and Education”, studija je istražila 9 obrazovanih mjera:
1. Odnos/povezanost prema školi
2. Prosjek ocjena
3. Ambicije prema studiranju
4. Očekivanja od studiranja
5. Probleme u školi
6. Neopravdane izostanke
7. Broj dana neopravdanih izostanaka
8. Školske sankcije (opomene, ukore, isključenje)
9. Odustajanje od škole

Analitičari su koristili 2 skupine podataka i to od “National Longitudinal Study of Adolescent Health” i “Adolescent Health Academic Achievement Study“. U usporedbi s onima koji apstiniraju, koji su inače slični adolescentima koji imaju seksualne odnose, mladi koji imaju seks samo s partnerima s kojima nisu romantično povezani pred većim su rizikom od sljedećih mjera:

1. Imaju probleme u školi
2. Budu ukoreni ili izbačeni
3. Manje šanse da idu na fakultet
4. Manje privrženi školi
5. Dobiju manje ocjene

Nasuprot tome, mladi koji imaju seks samo s romantičnim partnerima nisu statistički drugačiji od djevaca niti na jednoj od ovih 5 mjera, prilagođenih za druge karakteristike studenata. Jedini ishodi zbog kojih su mladi koji imaju seksualne odnose rizičniji od onih koji apstiniraju, izbjegavanje su nastave i, u nekim kontekstima, odustajanje od škole. “Sve zajedno, naši rezultati pokazuju da su loši ishodi povezani s adolescentima koji imaju seks izvan romantičnih veza”, kažu McCarthy i Grodsky. “Ovi pronalasci podižu sumnju o uspjehu programa seksualnog obrazovanja koji povezuju seks adolescenata s mnoštvom negativnih ishoda.”

Izvor: American Sociological Association

Nastavi čitati

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Društvene znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh