Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Sela u švicarskim jezerima, sagrađena prije 4000.g.pr.n.e.

Zima 1853. – 54. godine bila je hladna i suha tako da se razina vode u jezerima oko Alpa povlačila. To je u Obermeilenu, blizu Zuricha, otkrilo položaj tamnog taloga koji je sadržavao životinjske kosti i rukotvorine, a iz njega su stršili drveni stupovi. Ferdinand Keller, predsjednik Antiquarian Societya u Zurichu, istražio je i shvatio da su to stupovi pretpovijesnih sojenica čiji su stanovnici napustitli naselje nađeno na dnu jezera. Keller je zaključio da su kuće sagrađene na platformama i spojene s obalom debelim daskama. Arheolozi i javnost rado su prihvatili romantičnu predodžbu o kućama na platformi iznad jezera.

Krajem 19.stoljeća, slična su naselja pronađena na mnogim jezerima oko Alpi u Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj i Italiji. Mnoga su bila sagrađena tijekom neolitskog razdoblja i rani arhelozi su shvatili njihovu jednostavnost: lončarija zaobljenog dna, oruđe od kamena i roga koje karakterizira rane europske zemljoradničke zajednice. Vodeni talozi sadržavali su zrna žita i graška, zajedno s mnogo primjera divljeg voća i oraha. Uz dodatak rukotvorina od drva, odjeće i pletiva, odlično sačuvanih na suhim nalazištima, daju nam potpunu sliku o priboru kojeg su upotrebljavali. Neka od nalazišta bila su nastanjena za vrijeme brončanog doba i pokazuju duži period naseljenosti.

Kako se istraživalo sve više naselja na jezerima, arheolozi su počeli sumnjati u Kellerovu rekonstrukciju obalnih platformi. Uskoro je postalo jasno da su kuće sagrađene na obali, sa stupovima koji su sprečavali potonuće u muljevito tlo. Sada znamo da su najranija naselja oko Alpi sagrađena prije 4000.g.pr.n.e.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Znanost

Zaštitni znak Švicarske, ledenjaci, izgubili su desetinu svojeg volumena u zadnjih pet godina, što je najbrža zabilježena stopa njihova otapanja dosad, podaci su švicarske...

Arheologija i paleontologija

Otkriće u Švicarskoj

Oboljenja i poremećaji

Je li nekakvo rješenje na pomolu?

Genetika

Pra pra pra pra pra pra...

Oglašavanje