Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Selfie s Marsa prikazuje rover Curiosity i bušotine

Foto: NASA

NASA-in rover Curiosity na Crveni planet se spustio u kolovozu 2012. godine i od tad nas opskrbljuje informacijama i fotografijama koje prikazuju situaciju na Marsu.

U ožujku 2020. godine, rover se popeo uz Greenheugh Pediment, kamenitu pokrajinu koja se nalazi na vrhu jednog uzvišenja. Prije toga, snimio je autoportret na kojem se vidi dio oko pojasa Greenheugh i bušotina koju je napravio kako bi skupio uzorke koji bi mogli potencijalno potvrditi ili opovrgnuti teoriju da je na Marsu postojao mikroskopski život prije više milijardi godina.

Prije par dana, točnije 26. listopada, stigao je još jedan selfie s Marsa, na kojem se nalazi rover i tri bušotine. Prilikom jednog bušenja, Curiosity je savladao veliki marsovski kamen na lokaciji Groken, pa selfie donosi dokaz i o tome, s obzirom na to da se stijena vidi s lijeve strane. Uz to, moguće je primijetiti i pukotinu na srednjem kotaču koja je vjerojatno nastala kao posljedica višegodišnjeg kretanja po marsovskom terenu, piše CNet.

Foto:NASA/JPL-Caltech/MSSS/Kevin M. Gill

Curiosity je 5. kolovoza proslavio osam (zemaljskih) godina na Marsu, a nešto ranije je rover Perseverance krenuo put Crvenog planeta. Novi rover ima za cilj provjeriti sve ono što je Curiosity otkrio prethodnih godina u okviru misije Mars Science Laboratory koja vrijedi više od 2,5 milijardi dolara.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

MOXIE instrument bi trebao proizvesti šest do deset grama kisika na sat.

Planete i mjeseci

Očekuje se da će sonda Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja nosi naziv Hope, stići u Marsovu orbitu za otprilike tri mjeseca, objavio je u nedjelju...

Svemir

Tvrtka SpaceX neće poštovati internacionalne zakone jednom kad stigne do Marsa, a na to već ukazuju “Uvjeti korištenja” u okviru Starlink internet projekta. Ova...

Planete i mjeseci

Musk je između ostalog spomenuo svoju glavnu motivaciju za stvaranje grada na Marsu.