Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Biljke i životinje

Šesti događaj masovnog izumiranja na Zemlji prijeti istrebljenjem životinjskog svijeta

Šesti događaj masovnog izumiranja na Zemlji u punom je zamahu, i životinjski svijet suočava se s “istrebljenjem”, prema najnovijim istraživanjima.

Utvrđeno je da je stopa pada raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta daleko viša nego što smo ranije mislili i da usredotočavanje na vrstu kao cjelinu možda neće pomoći na duge staze.

Istraživači su otkrili da otprilike dvije vrste kralježnjaka izumre svake godine, što možda ne zvuči tako dramatično, ali se smatra da se radi o broju 10 do 100 puta većem od prirodne stope. Ali oni također primjećuju kako bi se u tome mogao skrivati ​​zabrinjavajući trend u kojemu se pojedina populacija izbacuje iz postojanja jer im je rasprostranjenost usitnjena i podijeljena, što bi moglo biti jednako štetno.

Promatrajući rasprostranjenost 26.700 različitih zemaljskih kralježnjaka, koji pokrivaju polovicu svih poznatih ptica, sisavaca, vodozemaca i gmazova, otkrili su da je više od 30 posto životinja u opadanju obzirom na veličinu i rasprostranjenost populacije. Oni su zatim detaljnije analizirali populacije 177 reprezentativnih sisavaca, i otkrili da su sve analizirane vrste izgubile više od 30 posto svoje rasprostranjenosti, a nevjerojatnih 40 posto sisavaca izgubilo je do 80 posto svojeg prirodnog raspona.

“Masovna izumiranja su promatrana kao gubitak vrsta”, objasnio je Paul Ehrlich, koautor studije objavljene u Zborniku Nacionalne akademije znanosti SAD-a. “Ali jednako su važni – ili još važniji – gubitci populacija koje sačinjavaju one vrste. Zašto nam je stalo do tih populacija? Pa, na primjer, gubimo populacije ptica, šišmiša i insekata koje kontroliraju štetočine te nam na taj način omogućuju da ostanemo u poljoprivredi s visokim prinosom. ”

Dakle, dok pojedine životinje ne moraju biti izumrle kao vrsta, istraživači upozoravaju da to nije bitno ako više ne postoji njihova vitalna populacija. Na primjer, ako bi pčela preživjela u maloj populaciji u Meksiku i vrsta bi se još uvijek održavala, poljoprivredna industrija u Sjedinjenim Državama i dalje bi bila uništena jer je izgubila jednu od najvažnijih vrsta oprašivača na lokalnoj razini.

“Zato je važno prepoznati da, dok je gubljenje vrsta loše i uglavnom nepovratno, gubitak populacija i gubitak jedinki iz populacije uništava našu mašineriju za održavanje života”, nastavio je Ehrlich.

Ovaj gubitak vrsta od jedne populacije do druge je loša vijest za nas jer zdravlje planeta pati. Ekosustavi polako gube svoje komponente, što znači da močvare više ne funkcioniraju kao sustavi pročišćavanja voda ili da je ugroženo preživljavanje šuma koje sprječavaju poplave. Nestanak populacija također je preteča izumiranja vrsta, pa se više pažnje treba posvetiti načinu na koji se rasprostranjenost i populacije životinja kreću.

6 komentara

6 Comments

 1. Selver Burekovic

  15 srpnja, 2017 kod 12:06 pm

  Jos nas to treba sikirati pored svih problema!?Ne mogu pomoci,ne sikiram se….

 2. Ludvig von Eddie

  15 srpnja, 2017 kod 12:18 pm

  citao sam tu knjigu,šesto izumiranje.jako jako dobro štivo..

 3. Josip Bošnjak

  15 srpnja, 2017 kod 2:30 pm

  Najveci neprijatelj ovoj planeti je covjek….

 4. Jovan Stokucha

  15 srpnja, 2017 kod 6:24 pm

  Aj ne lupajte

 5. Goran Netahly

  15 srpnja, 2017 kod 8:13 pm

  Tuga

 6. Antonio Bogdan

  16 srpnja, 2017 kod 7:24 am

  Neodgovornost prema prirodi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh