Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Šestogodišnja Britanka najmlađa djevojčica koja je osvojila Kilimanjaro

Šestogodišnja Britanka Ashleen Mandrick najmlađa je osoba u ženskoj konkurenciji koja je nedavno osvojila vrh Kilimanjara, a podvig je ponovila za dva tjedna krenuvši drugom rutom.

Ashleen je zadivila i iskusnije planinare odbivši da je nose ili joj pomažu nositi opremu, dok se bez ičije pomoći penjala na vrh (5895) afričke planine, piše Daily Mail.

Poznato je da vrha Uhuru stignu tek dvije trećine onih koji krenu prema njemu.

Djevojčica je toliko uživala u usponu da se nakon dva tjedna ponovno odlučila popeti na najviši tanzanijski vrh drugom rutom, ovaj put praćena ledenim temperaturama i jakim vjetrom.

Ashleen se nada kako da će jednoga dana osvojiti i Mt. Everest, a za ovaj joj je uspon trebalo posebno dopuštenje tanzanijskih vlasti jer uobičajena donja dobna granica iznosi deset godina.

Djevojčica je u ekspediciju krenula u pratnji majke Victorije Mandrick (45) i jedanaestogodišnjeg brata Nicolasa.

Prvi je put do vrha stigla 29. rujna, a drugi put 13. listopada. Prvi je uspon trajao šest dana, a drugi samo pet, piše Daily Mail.

“Ashleen je oborila rekord koji je dosad držala Amerikanka Montannah Kenney. Ona je do vrha stigla prošle godine sa sedam godina i deset mjeseci”, podsjetila je njezina majka Victoria, dodavši da je ponosna na svu djecu koja su se uspjela popeti do vrha.

Najmlađa osoba koja se popela na Kilimanjaro je Colton Tanner iz Novog Meksika. On je 2018. godine vrh osvojio sa šest godina i mjesec dana. Tada je bio tek nekoliko meseci mlađi od Ashleen koja sada drži rekord u ženskoj konkurenciji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Geografija i geologija

Neobične boje stijena rezultat su taloženja crvenog pješčenjaka i slojeva mineralnih naslaga. Vjetar i kiša daju stijenama završni izgled rezbarenjem čudesnih i prekrasnih oblika...

Ekologija i okoliš

Dvije ceste na talijanskoj strani Mont Blanca su zatvorene zbog bojazni od urušavanja dijelova ledenjaka, upozorile su u srijedu lokalne vlasti. Oko 250.000 prostornih...

Ekologija i okoliš

Zaista je posvuda

Znanost

Na talijansko-švicarskoj granici, u osami iznad alpskog krajobraza uzdiže se Matterhorn. Planina vioka 4477 metara, nastala sudaranjem europskog i afričkog kontinenta tijekom ledenog doba,...

Oglašavanje