Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hrvatska u znanosti

Šibenik kao rasadnik “novih” inženjera

Pokretanjem Studija energetike i ekologije od iduće akademske godine u Šibeniku, za koji je u ovom trenutku praktično sve riješeno osim prostora, Hrvatska i Dalmacija dobit će jedinstveno mjesto za obrazovanje i razvoj stručnjaka i poslova vezanih uz nove tehnologije na polju energetike i okoliša.

Inicijativa je krenula iz Šibenika, a kako je riječ o iznimnu pothvatu s ogromnim znanstvenim i praktičnim potencijalom, jer takvog studija zasad nema ni u Hrvatskoj ni u cijeloj široj regiji, pisma potpore doslovno pljušte sa svih strana. Prednjači Institut “Ruđer Bošković”. Znanstveno vijeće Zavoda za istraživanje mora i okoliša jednoglasno je u pozitivnoj ocjeni i spremno na suradnju, a već su imenovali i dr. sc. Gorana Mihelčića kao predstavnika u Inicijalnom odboru.

Lista potpisa potpore stiže iz Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu – Razreda inženjera strojarstva, među snažnim podupirateljima je splitski FESB i Sveučilište u Splitu, a slijedi lista od 35 potencijalnih donatora na kojoj stoji “potpis i pečat” niza značajnih tvrtki ponajviše iz Dalmacije. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ciljeve studija ocjenjuje hvalevrijednim, glasna je potpora Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore.

Očigledno, inicijativa za osnivanje studija energetike i ekologije, koja zapravo dolazi od Zvonka Pešića, profesora matematike i fizike, vlasnika i ravnatelja Šibenske privatne gimnazije, kao da je zapalila požar među onima koji dobro razumiju problematiku.

Zemlje Europe imaju za cilj do 2020. smanjiti sadašnju potrošnju klasične energije za 20 posto, a do tada 20 posto električne energije i 30 posto toplinske energije dobivati iz obnovljivih izvora.
Američka udruga ASHRAE radi na tome da do 2030. stvori održivo tržište tehnologija i proizvoda za kuće “nulte energije”. Hrvatske i dalmatinske rezerve energenata izrazito su male, no kažu da posjedujemo velike potencijale obnovljivih izvora, a to bi bio predmet spomenutog studija.

“Bitno je početi odgajati nove generacije inženjera koji će u nadolazećoj `energetskoj tranziciji` dati doprinos održivom razvoju i osloboditi nas velikog uvoza fosilnih goriva. Cijela je planetarna pamet suočena s činjenicom da je klasičnih izvora energije sve manje, s činjenicom o klimatskim promjenama s pogubnim prognozama, ulažu se ogromni napori i novac u povećanu energetsku učinkovitost i pronalaženje i primjenu novih i obnovljivih izvora energije – odatle i ova silna podrška našoj inicijativi na ovim prostorima” – govori Zvonko Pešić.

“I sada, da Dalmacija i Hrvatska ne bi ostale na praksi uvoza stranih znanja, tehnologija i proizvoda, svi shvaćaju potrebu obrazovanja vlastitih kadrova. Nastavnički kadar imamo među znanstvenicima “Ruđera Boškovića” i na srodnim fakultetima, a studente očekujemo među odlikašima gimnazija i stručnih škola ne samo iz Dalmacije nego i šire regije jer komu to nije zanimljivo?” – govori Pešić.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

1 komentar

1 komentar

  1. Krešimir

    16 siječnja, 2013 u 10:08 pm

    oprostite na smetnji.
    Interesira me da li mi netko može objasniti kako se upisati na taj fakultet u akademskoj godini 2013/2014, ako on nije postavljen u sustav državne mature????

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Hrvatska u znanosti

Institut Ruđer Bošković organizira predavanje veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država NJ.E. James B. Foley-a pod nazivom ”U.S. science and innovation policies- from research to prosperity’...

Životopisi velikana

Na jučerašnji dan prije točno 300 godina u Dubrovniku se rodio hrvatski znanstvenik, filozof, diplomat, teolog i pjesnik, jedan od najvećih umova 18. stoljeća:...

Hrvatska u znanosti

Na Institutu Ruđer Bošković održana je svečana dodjela Godišnje nagrade ravnateljice najuspješnijim znanstvenicima IRB-a. Nagradu je dobilo gotovo pedeset “Ruđerovaca” u kategorijama – znanstveni...

Hrvatska u znanosti

Svečana dodjela Godišnje nagrade ravnateljice najuspješnijim znanstvenicima IRB-a održat će se u utorak 21. prosinca 2010. godine na Institutu Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54,...

Oglašavanje