Connect with us

Znanost

Oboljenja i poremećaji

Sindrom nemirnih nogu i disfunkcija erekcije

Sindrom nemirnih nogu je čest neurološki poremećaj koji se prvi put spominje u 17. stoljeću, a 1944. opisao ga je Karl A. Ekomb i od tada je poznat pod današnjim nazivom (ponekad se naziva i Ekombov sindrom).

Karakteriziran je neugodnim senzacijama u nogama i potrebom za pomicanjem nogu. Navedene senzacije različito se opisuju pa se često spominje mravinjanje, gmizanje, bockanje, trzanje, grčenje, trnjenje ili čak bolne senzacije koje izazivaju prekomjernu potrebu za pomicanjem nogu.

Simptomi se uglavnom javljaju ili pogoršavaju tijekom večernjih sati. Kretanje može privremeno ublažiti simptome, kao i masaža i stavljanje hladnih obloga. Iako vrlo čest, sindrom nemirnih nogu još je uvijek slabo prepoznat i često pogrešno dijagnosticiran. Radi se o doživotnoj bolesti za koju još uvijek nema lijeka. Bolest uglavnom sporo napreduje sa starenjem, a mogućnost oslobađanja je mala.

Istraživanja su pokazala kako je disfunkcija erekcije kod starijih ljudi češća ako boluju od sindroma nemirnih nogu (SNN). Rezultati govore o 16 posto većoj vjerojatnosti da se oboli od disfunkcije erekcije ako se boluje od SNN-a. Brojevi vrtoglavo rastu ako je sindrom učestaliji, na primjer postoji 78 posto šanse da se oboli od disfunkcije erekcije ako su simptomi SNN-a češći od 15 puta mjesečno.

Pokazalo se da rezultati nisu ovisili o godinama, tjelesnoj težini, osjećaju tjeskobe ili drugim rizičnim faktorima za SNN. Prema tome može se zaključiti da dva poremećaja dijele zajedničke mehanizme. Znanstvenici tvrde da je vjerojatno slabo funkcioniranje dopamina u centralnom nervnom sustavu zajednički nazivnik ove dvije patologije. Primijećeno je kako i poremećaji sna koji se često pojavljuju uz SNN, kao što su opstrukcijske noćne apnee, mogu doprinijeti erektilnoj disfunkciji uzrokujući pad razine testosterona u cirkulaciji.

Daljnja ispitivanja su potrebna kako bi se utvrdila i pojasnila veza između SNN-a i disfunkcije erekcije te kako bi se utvrdili biološki mehanizmi koji stoje iza ove dvije bolesti.

Izvor: sciencedaily.com

Nastavi čitati

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh