Connect with us

Znanost

Sirovojedstvo kao način života

Wellness i prehrana

Sirovojedstvo kao način života

Kao što postoje poklonici vegetarijanske, makrobiotičke i veganske, tako postoje i poklonici sirove prehrane. Riječ je o prehrambenom trendu koji propagira konzumiranje sirove, industrijski neprerađene i termički neobrađene hrane. Više o pozitivnim i negativnim učincima ovakve prehrane na ljudsko zdravlje doznajte u nastavku.

Teorija ovog prehrambenog trenda počiva na premisi da namirnice ne treba izlagati temperaturi iznad 46 stupnjeva Celzijevih jer je na taj način moguće očuvati enzime u biljkama koji će omogućiti najbolju apsorpciju i iskoristivost nutrijenata koje hrana nudi. Također, jedan od razloga zašto slijede Raw food dijetu pristaše navode i održanje kiselinsko – bazne ravnoteže u tijelu. Naime, procesirana hrana i hrana životinjskog porijekla “zakiseljavaju” organizam, što nas čini podložnijima bolestima.

Što jedu poklonici sirovojedstva?

Provođenje prehrane sirovom hranom nije nimalo jednostavno. Većina poklonika puno vremena provodi u kuhinji guleći, cijedeći, sjeckajući, pasirajući i dehidrirajući namirnice. Razlog tome je što 75 % ovog načina prehrane čini voće i povrće. No, jedu se i alge, klice, cjelovite žitarice, mahunarke, sjemenke, suho voće i orašasti plodovi. Većina ljubitelja ovog prehrambenog stila su vegani, iako određeni dio pristaša jede sirovu ribu, nepasterizirano mlijeko, pa čak i sirovo meso i jaja.

Upotreba štednjaka i pećnica je nezamisliva u sirovojedstvu, no hrana se može preliti vodom zagrijanom na graničnih 46°C. Budući da je za probavljivost mahunarki i žitarica nužna termička obrada, pobornici prehrane sirovom prehrane problemu su doskočili na način da se namirnice namaču i fermentiraju čak nekoliko tjedana kako bi se postigao oblik koji se može probaviti.

Za praćenje ovog programa prehrane potrebno je puno eksperimentiranja i maštovitosti. Tako, primjerice, sirovojedci mlijeko pripremaju od orašastih plodova. Šalica badema ili lješnjaka pomiješana s litrom vode u sokovniku postaje ukusan mliječni napitak. Prije posluživanja takvo se mlijeko još procijedi kroz gazu ili specijalnu vrećicu kako bi se odstranila vlakna koja se teže probavljaju.

Nije riječ o dijeti, ali se mršavi

Poput drugih prehrambenih trendova i ovdje je riječ o životnom stilu, a ne samo priručnoj dijeti. No, budući da je prehrana sirovom hranom siromašna kalorijama, jednom kada se usvoji, brzo dovodi do gubitka suvišnih kilograma. Pobornici ističu i zdravstvene blagodati ovog prehrambenog stila, od više razine energije do manjeg rizika bolesti srca i krvnih žila te karcinoma. Iako rijetke studije koje su se bavile utjecajem sirovojedstva na zdravlje potvrđuju smanjenje ukupnog kolesterola i razine triglicerida u serumu, ista istraživanja ukazuju i na smanjenje HDL kolesterola te povećanje razina homocisteina što povisuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Povećana razina homocisteina posljedica je manjka vitamina B12 kojeg u aktivnom obliku ima jedino u namirnicama životinjskog podrijetla.

Postoji još razloga za zabrinutost. Naime, njemački znanstvenici pratili su zdravstveni status skupine Nijemaca koji su konzumirali sirovu hranu približno 3 godine jer su smatrali da je moralno ispravna i posjeduje zdravstvene blagodati. Neki od ispitanika bili su vegetarijanci, a neki su konzumirali i sirovo meso. Nakon izvjesnog vremena, kod trećine ljudi koji su konzumirali sirovu hranu primjećen je kronični nedostatak energije, koji se kod žena očitovao u vidu reproduktivnih smetnji. Polovica žena izgubila je menstruaciju dok su neke imale neredovite cikluse. Znanstvenici su zaključili da je do ovih smetnji došlo zbog nedovoljnog energetskog unosa.

Valja napomenuti i da je u pobornika sirovojedstva uočen gubitak koštane mase.

Savjeti za pobornike sirovojedstva

Iako su brojne pretpostavke na kojima se temelji prehrana sirovom hranom pobili brojni znanstvenici, pa i sama ADA (American Dietetic Asoocciation), ovakav stil prehrane, uz mudro planiranje, može biti koristan za zdravlje.

Naime, sirovojedstvo osigurava obilje blagotvornih tvari poput prehrambenih vlakana, većine vitamina i minerala te osobito antioksidativnih fitokemikalija, no istovremeno je siromašno vitaminom B12, kalcijem, željezom i omega-3 masnim kiselinama. Stoga bi se svaki pobornik trebao pridržavati smjernica ADA-e i unositi:

– Barem 2 puta više željeza putem tofua, mahunarki i badema od opće populacije
– Barem 8 serviranja hrane koja osigurava kalcij poput kupusa, soje, tempeha i smokava
– Žitarice i sojino mlijeko obogaćeno vitamino B12, a nije loša ideja ni posegnuti za dodacima prehrani
– Lanene sjemenke i orahe kako bi organizmu osigurali dovoljno omega-3 masnih kiselina, a uputno je i posegnuti za dodatkom prehrani.

Pobornici prehrane sirovom hranom u pravilu unose dovoljno proteina, no budući da su biljni proteini manje „kvalitete”, ADA savjetuje unos obilja soje i mahunarki. Nadalje, treba imati na umu da cink iz mesa ima veću bioraspoloživost od onoga iz biljaka pa se savjetuje namakanje i klijanje mahunarki, žitarica i sjemenki. I na kraju, osoba se treba redovito izlagati suncu radi sinteze vitamina D, a oni koji žive u sjevernim krajevima mogu posegnuti za dodatkom prehrani.

Valja, također, imati na umu da sirovojedstvo nije nikako prikladno za dojenčad i djecu.

Završni savjet

Unos povrća, posebno u svježem, neprerađenom obliku, može sadržavati visoku razinu pesticida i ostataka umjetnih gnojiva te raznih kemikalija kojima se povrće i voće tretira. Stoga bi bilo idealno da svaki pobornik prehrane sirovom hranom što češće odabire organski uzgojene namirnice.

Vitamini.hr

Nastavi čitati

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

2 komentara

2 Comments

  1. Ana Antic

    14 rujna, 2012 kod 6:16 pm

    u potpunosti teško al jedan il dva obroka moze

  2. Michael Hasanec

    14 rujna, 2012 kod 6:52 pm

    Ovdje postoji poveća opasnost od zaraza ako se konzumira hrana zaražena patogenim mikroorganizmima, a koji se inače unište termičkom obradom hrane. Upravo zbog bolesti uzrokovanih već navedenim uzročnicima se preporuča termička obrada hrane. Sam čovjekov izbor je kako će se hraniti, ali je pritom i nužna valjana zdravstvena edukacija. Također, osim patogenih čimbenika tu su i uporabe pesticida te također treba znati obraditi takvu hranu.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh