Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Školarci iz Australije porazili ‘najomraženijeg čovjeka na svijetu’

Martin Shkreli ima konkurenciju: australski mladi studenti proizveli su jeftinu verziju njegovog lijeka.

Ime Martin Shkreli je u javnosti gotovo pa sinonim za gramzljivost i pohlepu. Podsjetimo, mladi izvršni direktor Turing Pharmaceuticalsa je prošle godine zapanjio javnost nakon što je njegova kompanija kupila prava na lijek Daraprim i potom podigla cijenu s 13,50 na nevjerojatnih 750 dolara. Sporni lijek, Daraprim, se već više od 60 godina koristi za liječenje niza bolesti, od toksoplazme do malarije, AIDS-a i raznih vrsta karcinoma.

Dignuvši cijenu lijeka za više od 5000% mladi menadžer je potom nazvan sociopatom i nizom drugih nelijepih naziva kojima su ga častili po društvenim mrežama. Manje poznati detalji iz života tog farmaceutskog superstara su ti da je dijelom i naše gore list (dijete je migranata iz Albanije i Hrvatske) te da mu nije problem dati pokoji milijunčić za album omiljenih rap glazbenika.

Dr. Alice Williamson sa sveučilišta u Sydneyu se dosjetila da je taj isti Daraprim nešto idealno što bi se moglo sintetizirati u laboratoriju jedne škole za dječake u Sydneyu (Sydney Grammar School). Tako je i bilo. 11 mladića je u školskim laboratorijima zaista sintetiziralo lijek Daraprim. Rekli su da im se svidjelo to što rade na pravom životnom problemu. Sigurno im se svidjelo i to što je njihov proizvod neusporedivo jeftiniji od onog kojeg proizvodi Turing.

Osnovna sirovina koju su u ovom slučaju rabili učenici je 17 grama 2,4-klorofenil acetonitrila koja se može povoljno naći na internetu. Od toga su sintetizirali gotovih 3,7 grama pirimetamina, kemikalije koja se nalazi u lijeku Daraprim.

809398038

Foto: smh.com.au

Vijest je zasluženo dobila pozornost te je čak je i Bill Gates pohvalio rad dr. Williamson i dječaka. Naime, on je sam vlasnik jedne od zaklada koja pokušava pronaći lijek za malariju.

Malarija je jedna od bolesti za koju se može koristiti Duraprim i nije slučajnost što je sve pokrenula osoba sa sveučilišta u Sydneyu. Upravo tamo se nalazi udruženje društava za izlječenje malarije. Njihova je zadaća koristiti javno dostupne lijekove za pokušaje izlječenja te okrutne bolesti.

Dr. Williamson je objasnila kako je odabrala upravo tu školu zbog izvrsne opremljenosti, ali i da će nastojati proširiti takve zadaće na više škola i učenika. Sad kada konačno postoji jeftinija verzija lijeka naravno da sve nije tako jednostavno. Turing kompanija omraženog Shkrelija posjeduje prava na patent lijeka i tako kontrolira njegovu distribuciju. Ako se dotični lijek već želi plasirati na tržište kao generičan, onda je potrebno napraviti usporedbu s onim kompanije Turing. Ako oni, pak, ne dopuste uspoređivanje, potrebno je financirati potpuno novi proces.

Svejedno, lijek je u Australiji dostupan za više nego razumnih 12.99 dolara po kutiji u kojoj se nalazi 50 tableta od 25 miligrama. Dok se ne riješe pravne zavrzlame u SAD-u mladi kemijski superstarovi i njihova profesorica predstavljaju svoj rad na simpozijima.

1 komentar

1 komentar

  1. Dario Folk

    30 studenoga, 2016 u 7:48 pm

    Mamića ????

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Rezultati njihovih istraživanja objavljeni su u časopisu Organic & Biomolecular Chemistry.

Bakterije i virusi

Koronavir je jedan od prvih lijekova u Rusiji i u svijetu koji se ne bori protiv komplikacija izazvanih SARS-CoV-2, već se bori protiv samog...

Bakterije i virusi

Čak trećina hospitaliziranih pacijenata s koronavirusom razvija potencijalno opasne krvne ugruške.

Bakterije i virusi

Britanski znanstvenici počeli su na pacijentima testirati novi lijek koji su razvili za liječenje bolesti COVID-19, koju izaziva koronavirus. Novi lijek razvila je tvrtka...

Oglašavanje