Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Skoro polovina oboljelih od koronavirusa ima promjene u osjetu okusa

Od 817 osoba zaraženih koronavirusom, koje su bile obuhvaćene istraživanjem, njih 49,8 posto je osjetilo promjene u osjetu okusa.

Foto: Pixabay

Jedno istraživanje koje je objavljeno u časopisu Gastroenterology, pokazalo je da kod skoro polovice zaraženih koronavirusom dolazi do promjena u osjetu okusa.

Istraživanjem se došlo do podataka koji bi mogli biti korisni prilikom testiranja pacijenata kod kojih Covid-19 može biti smrtonosan, piše britanski dnevni list Deccan Herald.

“U ranijim studijama nije primijećen ovaj simptom i to vjerojatno zato što su drugi simptomi poput kašlja, groznice i otežanog disanja bili puno izraženiji”, rekao je Muhammad Aziz s američkog Sveučilišta Toledo.

Istraživački tim analizirao je podatke pet ranije objavljenih studija, koje su provedene od siječnja do kraja ožujka ove godine. Od 817 osoba zaraženih koronavirusom, koje su bile obuhvaćene istraživanjem, njih 49,8 posto je osjetilo promjene u osjetu okusa.

Stručnjaci pretpostavljaju da bi ovaj postotak mogao biti i veći jer su se neka istraživanja temeljila na podacima pacijenata koji nisu primijetili svaki simptom virusa. Sumnja se da se promjene u ovom osjetu događaju kod ljudi koji imaju blaže simptome. Međutim, potrebno je provesti više istraživanja kako bi se provjerila ova sumnja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Ako testovi budu uspješni, maska će raditi na bateriju od devet volti i bit će skuplja od pamučne, kirurške i N95 maske.

Zdravlje i Medicina

Istraživači s Instituta za istraživanje raka u Nizozemskoj otkrili su novi set žlijezda slinovnica duljine oko 2 cm.

Ekologija i okoliš

Super enzim mogao bi imati velike implikacije na recikliranje polietilen tereftalata (PET).

Bakterije i virusi

Rezultati njihovih istraživanja objavljeni su u časopisu Organic & Biomolecular Chemistry.