Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Alternativna medicina

Skromni austrijski ljekar koji je supom od mrkve spasio hiljade beba

Ime Ernst Moro danas vjerovatno ništa ne znači široj publici, jer se njegovo ime ne spominje u knjigama i filmovima. Međutim, medicinska zajednica zna ovog izvanrednog austrijskog pedijatra, čija su otkrića spasila hiljade beba.Otkrića ovog pedijatra rođenog u Sloveniji promijenila su stopu smrtnosti novorođenčadi u Evropi.

Bright Side je bio zadivljen kada je prvi put čuo za ovog ljekara i zato je odlučio podijeliti njegovu zanimljivu priču sa svojim čitateljima.

Ernst Moro je rođen 1874. godine u Ljubljani, u Sloveniji. Studirao je na Univerzitetu u Grazu, da bi kasnije postao profesor pedijatrije na Univerzitetu Heidelberg. Pedijatrija u njegovo vrijeme u Evropi nije bila dovoljno razvijena i smrtnost novorođenčadi je bila veoma visoka, skoro 25 %.

Jedan od glavnih razloga smrti hiljada beba u to vrijeme bio je proljev. Ljekar Moro je uspio naći način kako spasiti te bebe, a njegov lijek je bio jednostavan i genijalan u isto vrijeme.

Moro je predložio davati bebama supu od mrkve, koju su majke i medicinsko osoblje kuhale po njegovom receptu. Morova supa od mrkve se sastoji iz samo tri sastojka:

– 500 g mrkve

– voda

– sol.

Prije kuhanja supe potrebno je oprati i očistiti mrkve. Zatim ih kuhajte u vodi dok ne postanu mekane. Pasirajte mrkvu i dodajte vode, taman toliko da bude oko litra juhe. Na kraju dodajte prstohvat soli.

Pokazalo se da je ova jednostavna supa zaustavila proljev kod novorođenčadi, uključujući i teže oblike. Kasnije su studije pokazale da su oligosaharidi u mrkvi sprječavali da se bakterije zalijepe za stijenke crijeva, što je zaustavilo proljev. Vremenom je ovaj lijek zamijenjen antibioticima i lijekovima protiv proljeva, ali u to vrijeme je znatno pomogao podići stopu preživjele novorođenčadi.

Ostali pronalasci

Osim ove čudesne supe, postoji još mnogo drugih pronalazaka ovog liječnika, koji su postali važan dio moderne medicine.

* Osmislio je naziv “prvo tromjesečje” i opisao je ključne karakteristike ovog razdoblja trudnoće.

* Razvio je jednostavni kožni test za tuberkulozu koji se koristio do 1960-ih.

*Otkrio je da se dojene bebe bolje bore protiv bakterija od beba koje su se hranile na bočicu.

Ljekar Moro se penzionisao s mjesta profesora pedijatrije 1936. godine, ali je nastavio raditi kao privatni pedijatar do 1948.godine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje