Connect with us

Znanost

Računarstvo i internet

Šljemovi s „virtualnom stvarnosti“ za američke pilote

Tehnologija koja je izgubila bitku na tržištu televizora visoke rezolucije uspjela je na tržištu borbene tehnike. Škotska tvrtka Fourth Dimension Display (Fourth DD) razvija i proizvodi napredne mikro ekrane. Za svoje proizvode spomenuta tvrtka navodi da su najnapredniji na svijetu, a temelje se na korištenju vlastite tehnologije brzo prespajajućih tekućih kristala silicija.

Iako je prije nekoliko godina veliki pad cijena televizijskih ekrana zaprijetio opstanku tvrtke, usavršena tehnologija prikazivanja podataka našla je novu primjenu na šljemovima američkih pilota. Naime, Fourth DD na šljemove pilota američkih borbenih helikoptera instalira sustav sastavljen od više mikro ekrana, zatim ekrana kirurškog mikroskopa koji može tražiti tehnološki visoko razvijenu video kameru. Takav šljem, svaki pojedini vrijedan 100.000 dolara, služi pilotima helikoptera i zapovjednicima tenkova za virtualnu borbenu obuku u kojoj su oni potpuno uronjeni u dočaranu realističnost ratišta.

Fourth DD sada želi tu tehnologiju iskoristiti i na tržištu najsloženijih kompjuterskih igara.Ovako to komentira predsjednik tvrtke Greg Truman: „ Uvijek smo tvrdili, kad već možemo pružiti ovakvu realističnu tehnologiju pilotu borbenog helikoptera ili zapovjedniku tenka, zar je ne bi poželio i četrnaestogodišnji igrač kompjuterskih igrica?“

Izvor: Financial Times

Nastavi čitati
Advertisement
Možda vas zanima...

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Računarstvo i internet

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh