Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Smetnja na računalu na kratko zaustavila Curiosity

Baš kad je Curiosity uhvatio zamaha i počeo slati zanimljive vijesti s Marsa, pojavila se smetnja na njegovom računalu i na kratko zaustavila misiju. Curiosity je trebao analizirati uzorke koje je izvadio iz stijene na površini Marsa kad se pojavila smetnja, stručnjaci kažu da je najvjerojatnije uzrok zračenje.

curiosity

2.5 milijardi dolara vrijedan robot je bio usred analize prvih uzoraka koji su izvađeni ispod površine Marsa kada mu se pojavila smetnja na glavnom računalu. Curiosity je uspio poslati rezultate četiri testa prije nego što je zaustavljen.

Inženjeri su uspjeli prebaciti rover na njegov backup sustav koji bi mu trebao omogućiti nesmetan rad. Curiosity je koristio A dio računala otkad je prizemljen na površinu Marsa. Zbog ove smetnje prebačen je na B dio, kojeg je također koristio pri devet mjeseci dugom putovanju od Zemlje do Marsa. Prilikom prebačaja na drugo računalo rover se nalazio u svojevrsnom safe modu u kojem su njegove aktivnosti svedene na minimum. Srećom, uspjeli su ga opet aktivirati i očekuje se da bi idući tjedan trebao nastaviti po starom.

„Planiramo provesti još nekoliko provjera glavnog računala. Problem je u memoriji i može biti rezultat zračenja kojemu je računalo bilo izloženo“, kaže voditelj projekta Richard Cook.

Rezultati kemijske analize uzetih uzoraka biti će objavljeni 12. ožujka. Znanstvenici su odabrali upravo tu stijenu za uzimanje uzorka jer misle da sadrži minerale koji se formiraju uz prisutnost vode. Kakvi su rezultati analize i što su pronašli saznat ćemo za par dana.

Curiosity je spušten u Gale krater koji se nalazi blizu ekvatora na Marsu. Tamo je poslan na dvogodišnju misiju kako bi prikupio podatke o tome da li je Mars ikad imao uvjete da se na njemu razvije život. Nadamo se da je ovo bila samo manja smetnja i da će Curiosity dalje neometano obavljati svoj posao i, ako je to moguće, iznenaditi nas rezultatima.

Izvor: NASA

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Sonda je poznata pod nazivom kopač ili bušilica, a proizvod je Njemačkog zrakoplovnog centra (DLR)

Svemir

Alkohol je strogo zabranjen na Međunarodnoj svemirskoj stanici jer etanol može oštetiti osjetljivu opremu.

Svemir

NASA razmišlja o ovom projektu još od 2018. godine.

Svemir

Sustav je trenutno u fazi ispitivanja i koristi rover Perseverance koji je sletio na Mars u srpnju.