Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Snimljena erupcija subanktartičkog vulkana Mawson Peak

mawson peak erupcija 2

Prolazeći u blizini zabačenog anktartičkog otoka Heard, koji inače administartivno pripada Australiji, posada istraživačkog broda Investigator imala je neuobičajenu sreću snimiti erupciju 2745 m visokog vrhunca masiva Big Ben, vulkana Mawson Peak, smještenog na dotičnom otoku.

Iako se zna kako je navedeni vulkan od 2000. godine do danas eruptirao najmanje triput, nitko nije uspio snimiti spomenute erupcije. O zabačenosti otoka Heard, udaljenog oko 4099 km jugozapadno od Pertha, a otprilike isto toliko jugoistočno od Madagaskara, svjedoči i činjenica da su znanstvenici zadnji put posjetili navedeni prije gotovo 30 godina.

Australski istraživački brod Investigator, u službi Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) (FOTO: CSIRO.au)

Australski znanstvenici na Investigatoru navedeni su prizor snimili na putu prema podmorskom platou Kerguelen, istovremeno registriravši vulkansku aktivnost i na drugom australskom vulkanu, onom smještenom na obližnjim McDonadlovim otocima.

„Vidjeti oba aktivna australska vulkana kako se dime i svjedočiti erupciji na Mawson Peaku bilo je pravi šlag na torti ovotjednih podmorskih istraživanja. Na Investigatoru imamo 10 uzbuđenih geoznanstvenika, a naše se uzbuđenje prenijelo i na naših 50 suputnika”, rekao je vođa ekspedicije Mike Coffin, znanstvenik pri Institute of Marine and Antarctic Studies, koji djeluje u sklopu Sveučilišta u Tasmaniji.

Iako su oblaci prijetili zakrivanjem Mawson Peaka, znanstvenici su i u tom slučaju imali sreće, budući da su baš u trenucima erupcije oblaci odlučili zaobići vrh. „Pišem doktorsku disertaciju posvećenu vulkanskoj aktivnosti na otoku Heard i stoga sam ostala oduševljena vidjevši kako lava izlazi iz Mawson Peaka i teče niz padine Big Bena, ravno preko ledenjaka. S obzirom na oblake i općenito loše vremenske uvjete tijekom ovog putovanja, mislila sam da uopće nećemo vidjeti Mawson Peak”, izjavila je Jodi Fox, jedna od članica ekspedicije, ujedno i znanstvena pripravnica pri Sveučilištu u Tasmaniji.

Spomenimo kako je osnovna misija broda potraga za podmorskim hidrotermalnim izvorima koji bi mogli ukazati na postojanje podvodnih vulkana, gdje je tijekom prve polovice misije otkriveno više od 50 potencijalnih gejzira. Međutim, vidjeti erupciju Big Bena zasigurno je bio najimpresivniji događaj tijekom cijelog dosadašnjeg tijeka misije, čije planirano trajanje iznosi 58 dana.

„Uistinu je uzbudljivo ugledati kopno nakon nekoliko tjedana na moru, no i vidjeti tako razoran geološki proces kao što je erupcija samo je dodatni užitak”, konstatirao je Coffin.

CREDIT: IMAS

Izvor: Institute of Marine and Antarctic Studies

1 komentar

1 komentar

  1. Vazda.ba

    11 veljače, 2016 u 5:38 pm

    Okej je…ali mozete i mnogo bolje! <3

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Geografija i geologija

Područje veličine Chicaga u Nacionalnom parku Yellowstone, već desetljećima “diše” i udara zbog ulijevanja magme. Tim znanstvenika iz američkog Geološkog zavoda godinama pokušava razriješiti...

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Zemlja

Ekstremna vrućina od erupcije Vezuva u Italiji bila je toliko intenzivna da je pretvorila mozak jedne žrtve u staklo, pokazala je studija. Vulkan je...

Oglašavanje