Connect with us

Znanost

Šnjof, šnjof: Otkriven novi oblik komuniciranja životinja

Neuroznanost

Šnjof, šnjof: Otkriven novi oblik komuniciranja životinja

Njuškanje je, osim uobičajenog ponašanja pasa, mačaka i drugih životinja, metoda komuniciranja kod štakora, uočio je dr.sc. Daniel W. Wesson, profesor neuroznanosti Medicinskog fakulteta na Sveučilištu Case Western Reserve. Ovo bitno otkriće može znanstvenicima pomoći identificirati područja mozga koja su najvažnija pri interpretiranju komunikacijskih znakova i pri otkrivanju oštećenja mozga koja mogu prouzročiti neke kompleksne socijalne poremećaje.

Credit: CC-BY-SA-3.0, via Wikimedia Commons

Istraživači su dugo promatrali kako životinje energično njuškaju kada su u interakciji, no to se tumačilo kao obična navika mirisanja druge jedinke. No, istraživanje objavljeno u časopisu „Current Biology“ otkrilo je da se štakori međusobno njuškaju kako bi pokazali koje mjesto imaju u društvenoj hijerarhiji i kako bi spriječili agresivno ponašanje.

Wesson je to dokazao, bazirajući svoj rad na činjenici da glodavci slično kao i ljudi formiraju kompleksne društvene hijerarhije, pomoću promatranja štakora pri interakciji i bilježenja podataka koje je uočio. A uočio je da kada se dva štakora približe, onaj koji je dominantan više će njuškati, dok podređeni svoju podređenost dokazuje s manje njuškanja. Ako podređeni ne smanji njuškanje, dominantni će štakor postati agresivan prema njemu.

Wesson smatra da je dominantni štakor njuškanjem poslao „signal za izbjegavanje sukoba“, kao što to majmuni čine ulaskom u neki prostor dok se nabijaju rukama po prsima. Podređena životinja na taj bi signal trebala reagirati skretanjem pogleda ili tako da se naježi, ili u slučaju štakora, s manje njuškanja.

„Ovo novo i uzbudljivo otkriće pokazuje nam da način njuškanja između životinja ovisi o njihovoj društvenoj mreži“, kaže Wesson. „To njuškanje može predstavljati zajednički mehanizam komunikacije kod mnogih vrsta životinja i u različitim društvenim kontekstima. Vrlo je vjerojatno da i naši kućni ljubimci koriste slične strategije komuniciranja svakodnevno i to pred našim očima, ali kako i sami ne koristimo njuškanje kao oblik komunikacije, ne prepoznajemo njuškanje kao sredstvo komunikacije.”

Wessonovo otkriće predstavlja prvi novi oblik ponašanja pri komunikaciji kod štakora još od 1970-tih, kad je otkriveno da štakori komuniciraju glasovima uz pomoć ultrazvučnih frekvencija. Istraživanje može pomoći pri razumijevanju načina na koji neurološki poremećaji mogu utjecati na sposobnost mozga da obavlja normalna, prihvatljiva društvena ponašanja.

Wessonov će laboratorij iskoristiti otkriće kako bi bolje razumjeli način na koji neka ponašanja pođu ukrivo. U konačnici, nadaju se saznati može li taj novi oblik komunikacije objasniti kako mozak kontrolira kompleksna ponašanja i kako određeni neurološki centri neprikladno interpretiraju društvene znakove.

Wessonovo istraživanje financirala je Nacionalna zaklada za znanost (engl. National Science Foundation), Zaklada Mount Sinai Health Care (engl. Mount Sinai Health Care Foundation) i Fond Spitz Brain Health (engl. Spitz Brain Health Fund).

Izvor: Case Western Reserve University

Nastavi čitati

Znatiželja pokreće svijet. :)

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Neuroznanost

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh